News

Guvernul poate anula cardul de energie în anumite condiții. Ce se întâmplă cu banii plătiți de cetățean

Conform unui proiect de OUG, Guvernul poate anula cardul de energie în orice moment. Ce se întâmplă cu banii cheltuiți pentru facturi.
05.05.2023 | 09:59
Guvernul poate anula cardul de energie in anumite conditii Ce se intampla cu banii platiti de cetatean
Cardul de energie poate fi anulat pentru anumiți cetățeni. Ce se întâmplă cu banii cheltuiți pentru facturi. Sursa foto: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
ADVERTISEMENT

Cardul de energie, ajuns deja în posesia a milioane de români, poate fi anulat oricând de Guvern. Această modificare este prevăzută într-un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Cardul de energie poate fi anulat pentru anumiți cetățeni. Ce se întâmplă cu banii cheltuiți pentru facturi

Autoritățile anunță schimbări importante în privința cardurilor de energie. Un proiect de OUG aflat pe masa Executivului spune că acestea se pot anula. Asta înseamnă că beneficiarii pierd dreptul la ajutor în cazul în cazul în care condițiile nu au fost îndeplinite.

ADVERTISEMENT

Partea bună din perspectiva foștilor posesori de drept este că ei nu trebuie să returneze banii deja folosiți pentru plata facturilor. Așadar, plățile se vor sista automat, dar banii deja plătiți de beneficiarul cardului vor fi suportați de la bugetul de stat.

În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se arată în proiectul de OUG, scrie avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Cetățenii din România trebuie să mai fie conștienți de un aspect important. Va rămâne în prevederea potrivit căreia beneficiarul este obligat să anunțe Poșta Română în cazul în care nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru primirea ajutorului.

În cazul în care beneficiarul sprijinului pentru persoane vulnerabile nu se mai încadrează în categoriile prevăzute la art. 3 alin. (1) (de beneficiari – n. red.), unitatea de implementare din cadrul MIPE (…) are obligația de a anunța Compania Națională Poșta Română, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la certificarea situației înregistrate, în vederea sistării utilizării sprijinului material primit prin intermediul cardului de energie”, spune textul legii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în proiectul de OUG se stabilește și faptul că banii de pe cardul de energie nu pot fi folosiți pentru plata penalităților de întârziere. Acestea din urmă cad în sarcina beneficiarului.

Peste 2 milioane de plăți, efectuate cu cardul de energie. Guvernul pregătește modificări ale programului

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță că, în perioada 20 februarie – 26 aprilie 2023, peste 2 milioane de familii și-au achitat facturile la utilități prin intermediul cardului de energie. Valoarea totală a plăților efectuate a ajuns la 464 milioane lei. București, Iași, Suceava, Bacău și Prahova sunt orașele unde au avut loc cele mai multe plăți.

ADVERTISEMENT

La nivel național, au fost emise și distribuite aproximativ 2,1 milioane de carduri de energie pentru românii vulnerabili. Momentan, ajutorul de stat în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În viitor, conform MIPE, vor exista unele modificări. Pe lângă formele de energie compensate în acest moment, se vor putea achita și altele. Vorbim de butan, rumeguș, cărbune, brichete sau alți combustibili lichizi sau solizi.

ADVERTISEMENT