News

Guvernul pregătește impozitarea progresivă a profitului obținut la jocurile de noroc. Măsuri valabile cel puțin trei ani

Săptămâna viitoare, Guvernul României va adopta noile modificări aduse Codului fiscal, printre care se află și impozitarea progresivă a câștigurilor obținute la jocurile de noroc.
04.07.2022 | 19:15
Guvernul pregateste impozitarea progresiva a profitului obtinut la jocurile de noroc Masuri valabile cel putin trei ani
Guvernul României pregătește impozitarea cu minimum 10% a câștigurilor obținute la ”păcănele”. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Conform surselor guvernamentale citate de Agerpres, câştigurile de până în 3.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 10%. În același context, cele între 3.000 şi 10.000 de lei ar fi vizate de impozitarea cu 20%.

Guvernul schimbă impozitarea pentru industria jocurilor de noroc

Cel mai mare impozit (40%) va viza câștigurile care depășesc peste 10.000. Potrivit sursei citate, o altă măsură pregătită de Guvernul României se referă la TVA de 5% pentru locuinţele cumpărate cu o valoare maximă de 600.000 de lei şi o suprafaţă de cel mult 120 de metri pătraţi.

ADVERTISEMENT

În acelaști context, se pare că guvernanții nu doresc să mai modifice sistemul de impozitare în următorii trei ani. De asemenea, Agerpres a arătat că prim-ministrul Nicolae Ciucă şi liberalii nu s-au opus supraimpozitării pensiilor speciale.

Totuși, cu privire la acest subiect, premierul a cerut să se vină cu o soluţie legală. În ceea ce privește un alt subiect sensibil în coaliția de guvernare – cota unică – sursele citate au precizat că România este obligată să aplice această cotă şi să renunţe la excepţii.

ADVERTISEMENT

Țara nostră este obligată să aplice cota unică în contextul prevederilor din Planul Național pentru Redresare și Reziliență  (PNRR). În plus, sursele Digi 24 au transmis că Guvernul României a stabilit un impozitul specific și pentru HoReCa (n.r. – acronimul pentru industria ospitalității): cel puțin 1% din cifra de afaceri.

Când vor fi adoptate noile modificări ale Codului fiscal

De luni până vineri, modificările aduse Codului fiscal au intrat în transparenţă decizională. Săptămâna viitoare, acestea vor fi adoptate. Față de varianta discutată inițial în coaliție, impozitarea profitului obținut din jocurile de noroc reprezintă o schimbare.

ADVERTISEMENT

Pentru companiile din industria jocurilor de noroc, toate taxele vor crește cu 40%. Altfel, anunțăm că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat de la 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice.

Se urmărește verificarea surselor averilor fiecărei persoane. Legea arată că dacă există o diferenţă de 10% între venitul estimat şi venitul declarat (dar nu mai puţin de 50.000 de lei), există o neconcordanţă la declarare.

ADVERTISEMENT

Astfel, preşedintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, a declarat că a transmis Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice să realizeze o analiză de risc. În acest sens, verificarea vizează 20 de milioane de CNP-uri.

ADVERTISEMENT