News

Guvernul pregăteşte majorarea pedepselor pentru faptele cu violenţă. Pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice se ajunge la 7 ani de închisoare

Nicolae Ciucă şi Lucian Bode vor să modifice Codul Penal. Ei au trimis la Senat un proiect de lege care măreşte pedepsele pentru faptele cu violenţă
07.02.2023 | 18:10
Guvernul pregateste majorarea pedepselor pentru faptele cu violenta Pentru tulburarea linistii si ordinii publice se ajunge la 7 ani de inchisoare
Cresc pedepsele pentru infracţiunile înfăptuite cu violenţă Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Interne Lucian Bode au depus la Senat un proiect de lege prin se majorează cu o treime limitele de pedeapsă în cazul faptelor cu violenţă.

Pedeapsa pentru încăierare poate ajunge până la trei ani de închisoare

Iniţiativa şefului Guvernului şi a ministrului său de Interne este menită să modifice Codul Penal, în sensul incriminării mai ferme a infracţiunilor cu un puternic impact emoţional şi social.

ADVERTISEMENT

“Prin această iniţiativă intervenim asupra a 11 articole din Codul penal şi propunem, în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime”, a scris Lucian Bode, într-o postare pe Facebook.

Ministrul de Interne a detaliat, explicând că infracţiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte şi hărţuirea.

ADVERTISEMENT

“Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica pentru hărţuirea unui minor. Raportul de forţe dintre agresor şi un minor este suficient de mare pentru ca infracţiunea să primească circumstanţe agravante şi un spor de o treime din pedeapsă. Cred că trebuie să fim mai duri cu cei care aleg să profite de un copil şi să descurajăm astfel de fapte abuzive”, arată Lucian Bode, în postare.

Vizate sunt şi actele de tulburare a ordinii şi liniştii publice, ministrul argumentând că anumite circumstanţe agravante necesită sporirea pedepselor.

ADVERTISEMENT

“Am făcut modificări şi am schimbat abordarea în ceea ce priveşte fapta de tulburare a ordinii şi liniştii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani şi am introdus elemente agravante care justifică creşterea limitelor pedepsei cu închisoarea între 2 şi 7 ani”, consideră Bode.

De asemenea, ar urma să fie redefinit termenul de încăierare, cu majorarea de pedeapsă aferentă gravităţii faptei. “Am propus (…) instituirea unui regim sancţionatoriu mai aspru pentru fapta de încăierare şi am propus pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, repoziţionând-o în ierarhia faptelor cu violenţă, comise de cele mai multe ori în public”, a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect important al iniţiativei legislative este legat de legitima apărare, care nu se va mai limita doar la propria locuinţă.

“Oamenii au dreptul de a se proteja şi dacă sunt ţinta unui atac desfăşurat în spaţiul public, nu doar în propria locuinţă. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumţia de legitimă apărare nu va mai include doar locuinţa privată, ci şi strada”, a mai afirmat Lucian Bode.

În plus, se mai are în vedere eliminarea posibilităţii amenzii ca sancţiune în cazul infracţiunilor de ultraj şi ultraj judiciar, fiind prevăzută pedeapsa cu închisoarea.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la două plante cumpărate de la pepinieră: "Avem clienţi care revin anual"
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Spotify, schimbare radicală. Cum vor primi utilizatorii funcțiile introduse
Spotify, schimbare radicală. Cum vor primi utilizatorii funcțiile introduse
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”