News

Guvernul pregătește modificarea Codului Fiscal. Coaliția, indecisă pe taxa de solidaritate

Guvernul va anunța săptămâna aceasta cum se va modifica Codul Fiscal, a transmis ministrul finanțelor, Adrian Câciu. Ce a spus despre taxa de solidaritate?
14.06.2022 | 14:21
Guvernul pregateste modificarea Codului Fiscal Coalitia indecisa pe taxa de solidaritate
Cum vrea Guvernul să modifice Codul Fiscal. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Săptămâna aceasta coaliția de guvernare ar putea veni cu o decizie finală legată de modificarea Codului Fiscal, a transmis marți, Adrian Câciu, ministrul finanțelor. El a mai precizat că nu s-a luat încă o hotărâre față de taxa de solidaritate, dar că se dorește a fi precum o contribuție la sănătate și educație.

Ce se discută în coaliție pe tema Codului Fiscal

Ministrul a spus și că sunt discuții despre ajustarea unor beneficii și creșterea deducerilor pentru persoanele cu o situație financiară precară. Între 1, 2 și 1, 5 puncte procentuale din PIB va aduce la bugetul național această schimbare a Codului Fiscal.

ADVERTISEMENT

”Sper ca săptămâna aceasta, coaliţia să iasă cu o decizie. În discuţia care se poartă este vorba foarte mult de ajustare.

Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici.

ADVERTISEMENT

Discutăm ca principiu, nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia din coaliţie”, a transmis ministrul finanțelor, într-o declarație de presă.

Tot despre deduceri, oficialul a explicat că românii cu venituri reduse ar putea să plătească un impozit mai mic.

ADVERTISEMENT

Câciu, despre taxa de solidaritate: ”Această ajustare are loc pe două paliere”

Întrebat despre taxa de solidaritate, Adrian Câciu spune că s-a pus mai mult problema ”de o anumită contribuţie pentru ceea ce înseamnă sistemul de educaţie, sistemul de sănătate”.

”Toţi ştim că avem nevoie de investiţii masive în aceste domenii şi dezbaterea în cadrul coaliţiei urmează să se finalizeze, v-am spus, sper ca săptămâna aceasta.

ADVERTISEMENT

Această ajustare are loc pe două paliere. Ca să închidem această dezbatere sau o redeschidem când Coaliţia va anunţa.

Unu, înseamnă consolidare fiscală prin ajustarea unor facilităţi sau ajustare, astfel încât sarcina fiscală să fie aşezată echitabil, doi – digitalizare masivă şi un efort din partea instituţiilor statului să-şi rezolve problemele de colectare, probleme recurente de 30 de ani”, a mai detaliat ministrul.

ADVERTISEMENT