Conform unor informații apărute în spațiul public la începutul acestei săptămâni, Guvernul României pregătește Ordonanța Austerității. E vorba de o OUG care prevede măsuri fiscal – bugetare pentru reducerea deficitului la sfârșitul anului 2024.
Analizele din prezent spun că deficitul va depăși probabil 7% din PIB. Există și riscul să se îndrepte către 8% din PIB, având în vedere execuţia bugetară pe primele şase luni ale anului 2024. Aceste date au reieșit din raportul anual al Consiliului Fiscal.
Dată fiind această situație gravă din punct de vedere economic, guvernanții urmăresc să stopeze risipa de bani publici. Se dorește de la nivelul Palatului Victoria limitarea cheltuielilor bugetare până la finalul anului.
În acest context, a apărut o variantă revizuită a Ordonanței de Urgență, în care sunt prezente o serie de măsuri menite să țină sub control cheltuielile statului. Actul, clasificat drept ”confidențial”, urmează să fie discutat de Marcel Boloș cu premierul Marcel Ciolacu, notează Antena 3.
De notat că, săptămâna trecută, la Bruxelles, primul-ministru a spus că a propus Comisiei Europene un acord pe 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar, în condițiile în care România se află în procedură de deficit excesiv.
Revenind la Ordonanța Austerității, documentul analizat de Guvern prevede mai multe măsuri importante. În primul rând, vedem cum o parte dintre bugetari sunt loviți.
În perioada septembrie 2024 – decembrie 2024 se taie bonusurile pentru cei care lucrează cu proiecte europene (angajații MIPE au bonus de 50% din salariu).
”În anul 2024, în perioada septembrie 2024 – decembrie 2024 nu pot fi acordate stimulente din fonduri europene personalului care are atribuții în implementarea fondurilor externe nerambursabile și rambursabile”, se arată în documentul de mai jos.
Apoi, se pot plăti eșalonat drepturile salariale câștigate în instanță – pentru magistrați, penitenciare, Ministerul Justiției. ”Ordonanța prevede eșalonarea plăților diferențelor salariale stabilite prin hotărâri judecătorești, începând cu anul 2025, pentru o perioadă de cinci ani. Aceste plăți vor fi ajustate cu rata inflației și se vor aplica corespunzător prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 115/2023”, spune OUG-ul.