News

Guvernul pregătește tăieri salariale pentru bugetari. Ludovic Orban cere „solidaritate”

10.04.2020 | 21:53
Guvernul pregătește tăieri salariale pentru bugetari. Ludovic Orban cere „solidaritate”
Ludovic Orban anunță tăieri salariale pentru bugetari. Foto: 04INQUAM_Octav_Ganea
ADVERTISEMENT

Bugetarii vor avea salariile tăiate, însă vor merge în continuare la lucru. Premierul Ludovic Orban a vorbit despre măsurile pe care guvernul le va lua în plină criză, însă nu a lămurit momentan în ce mod vor avea de suferit bugetarii.

Guvernul pregătește tăieri salariale pentru bugetari

Aparent, angajații din sistemul public vor fi într-o formă legală de șomaj tehnic, dar vor merge la lucru „15 zile din 30”. Rămâne de văzut cum va arăta decizia finală a Guvernului Orban, din punct de vedere legal. Pentru că, atâta timp cât angajatul ar intra în șomaj tehnic e ilegal să meargă la lucru.

ADVERTISEMENT

Cu siguranţă că cei care conduc instituţiile publice nu pot să lipsească de la serviciu. Eu nu am lipsit niciun moment din îndeplinirea atribuţiilor pe care le am ca premier şi la fel şi colegii mei din Guvern şi din instituţiile administraţiei publice centrale.

Pur şi simplu, va opera această reducere de venit care va fi aplicată şi la ceilalţi angajaţi din instituţiile publice”, a declarat Orban la Antena 1.

ADVERTISEMENT

Noile venituri ale bugetarilor vor fi reglementate printr-o „ordonanță de urgență”, conform Premierului: „Pregătim ordonanţa de urgenţă care urmăreşte introducerea unui mecanism pentru perioada în care ne vom găsi în stare de urgenţă, prin care în sectorul public jumătate dintre angajaţi să lucreze 15 zile sau zilele lucrătoare din 15 zile şi cealaltă jumătate restul de 15 zile, urmând ca jumătate din timp să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază.

Este o măsură pe care o adoptăm având la bază mai multe motive, în primul rând, un motiv de natură epidemiologică. Practic, oamenii stând acasă 15 zile, se ştie că şi izolarea durează 14 zile, în această perioadă dacă cineva este infectat va avea simptome şi se va manifesta, eliminând riscul să-şi infecteze colegii în perioada respectivă”.

Conform DC News, Orban a subliniat că angajații din sectorul bugetar trebuie să fie solidari cu cei din sectorul privat, astfel că aceștia nu trebuie să se supere când salariile le vor fi tăiate.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri