Consumatorii vulnerabili vor fi protejați și după data de 31 martie 2025, anunță primul-ministru care a declarat joi că Guvernul va prelungi plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.
La începutul ședinței de guvern de joi, Marcel Ciolacu a anunțat faptul că executivul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 – 2035, că va fi reluată producția de uraniu destinat consumului intern și că va fi prelungită plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.
„Aprobăm, astăzi, strategia energetică a României pentru perioada 2025 – 2035 prin care vom deveni independenţi de importurile de gaze naturale până în anul 2027. De asemenea, reluăm producţia de uraniu pentru consumul nuclear al ţării, eliminând astfel importurile.
Pentru români însă cel mai important este să le spunem că avem suficiente stocuri ca să trecem cu bine în această iarnă. În plus, avem acum preţuri plafonate la energie şi gaze şi prelungim în continuare plafonarea ca să ne protejăm cetăţenii vulnerabili”, a declarat primul-ministru.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declarase încă de la finalul lunii septembrie că plafonarea prețului la energie se va menține, probabil, și după data de 31 martie 2025 pentru anumite categorii de populație.
„Pentru că vedem astăzi o piaţă europeană nefuncţională, nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea şi după 31 martie 2025”, a declarat la acel moment ministrul liberal.
Sebastian Burduja mai anunța atunci că autoritățile României pregătesc „înfiinţarea rapidă a unui comitet interministerial, compus inclusiv din cadre universitare ale facultăţilor de Drept şi din domeniul energetic, care să contureze viitorul mecanism de sprijin, după 1 aprilie 2025, al consumatorilor vulnerabili precum şi de combatere a sărăciei energetice.
Pentru viitor, analizăm oportunitatea transformării acestei compensări într-o obligaţie de serviciu public, care se pliază mai bine tradiţiei administrative româneşti”.
Pe de altă parte, într-o altă declarație recentă, Sebastian Burduja afirma că, aşa cum arată piaţa până acum, toţi consumatorii din România vor plăti preţuri la electricitate mai mici decât plafonul maxim actual, cel de 1,3 lei/kWh, după expirarea plafonării, de la 1 aprilie 2025.