News

Guvernul prelungește starea de alertă prin Hotărâre de Guvern. Bisericile vor fi redeschise. Declarații Raed Arafat și Nelu Tătaru

16.06.2020 | 20:42
Guvernul prelungeste starea de alerta prin Hotarare de Guvern Bisericile vor fi redeschise Declaratii Raed Arafat si Nelu Tataru
ADVERTISEMENT

Membrii cabinetului Orban se reunesc astăzi în ședință de Guvern pentru a prelungit starea de alertă. Ședința va fi precedată de o reuniune a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

UPDATE, 17:25. Ministrul Nelu Tătaru a dezvăluit că starea de alertă ar trebui să se prelungească pentru 30 de zile, începând cu 17 iunie. De asemenea, a fost confirmat oficial faptul că bisericile se vor redeschide:

ADVERTISEMENT

Grădinițele, creșele și after school-urile își vor relua activitatea pe parcursul verii. Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile. Va exista un set de norme de aplicare.

În acest context s-a luat decizia de a relua activitatea în sălile de fitness. Desigur vor exista precauții. S-a luat tot azi decizia relaxării a tot ce înseamnă Mall-uri. Doar la spațiile de vânzare, nu cinematografe, food court.

ADVERTISEMENT

După multe discuții avute s-a luat decizia de comun acord cu Patriarhia, se redeschid slujbele, adunările religioase în interior. Aceste reluări de slujbe se fac la fel în contextul respectării distanțării fizice. Numărul persoanelor aflat în interiorul sălilor de cult se va face în funcție de suprafața sălilor.

Obligativitatea păstrării măștilor e în curs. Tot în acest context s-a luat decizia ca tot ce înseamnă sport în aer liber. Vom putea gestiona situația să ne ducă în 1 iulie la alt pachet de relaxări”.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat, secretar de stat MAI: „Există o creștere față de acum 2 săptămâni la numărul pacienților în ATI, există focare în instituții medicale. Nu se mai regăsesc propuneri pentru achizițiile directe care nu sunt necesare în această fază.

Se va păstra obligativitatea purtării măștilor, purtatul măștilor în transportul în comun. Mai multe puncte de frontieră vor fi deschise. Se vor redeschide mai multe puncte vamale.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu poate garanta un risc zero la oricare măsurile de relaxare pe care le dăm. Risc zero nu există, ce nu s-a relaxat acum se relaxează în următoarea perioadă.

Dacă se respectă măsurile de distanțare și compensare gen mască, toate aceste măsuri, șansa să putem să relaxăm restul lucrurilor e mult mai mare. Dacă nu se respectă și cădem victime manipulării și spunem că oricum nu există nimic, riscul e să ne trezim că vom avea probleme mult mai serioase”.

UPDATE  15.35: A început ședința de Guvern în care va fi adoptată Hotărârea privind starea de alertă. La începutul ședinței, premierul Ludovic Orban a anunțat că prelungirea este de 30 de zile.

Prelungirea stării de alertă a fost adoptată în unanimitate în ședința CNSSU.

Se va permite desfășurarea activității în mall-uri cu excepția cinematografelor, restaurantelor, sălilor de jocuri, se va relua activitatea pentru sălile de fitness și aerobic în condițiile stricte care sunt reglementate prin ordin  comun, se reia activitatea în afterschool-uri grădinițe, tot în condiții reglementate prin ordin comun de ministru”, a spus Ludovic Orban.

El a menționat că decizia de deschidere a grădinițelor este motivată de faptul că părinții trebuie să se întoarcă la muncă.

Odată cu încetarea școlii încetează  măsura de sprijin adoptată prin care am asigurat un  venit unui părinte pentru ca acesta să poată sta acasă cu copilul. Toți părinții trebuie să se reîntoarcă în activitatea profesională. Mulți au solicitat redeschiderea grădinițelor. Fiți foarte activi în verificarea condițiile instituite prin ordin, nu ne jucăm cu sănătatea copiilor”, s-a adresat Orban miniștrilor Educației și Sănătății.

UPDATE 14.05: Surse guvernamentale citate de Digi24.ro au precizat că autoritățile vor permite redeschiderea bisericilor. Regulile prin care va fi permis accesul credincioșilor în interiorul lăcașurilor de cult vor fi stabilite printr-un ordin comun al miniștrilor de Interne și Sănătății.


Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, într-un interviu la B1, că decizia de prelungire a stării de alertă este una bazată pe evaluările specialiștilor epidemiologi.

Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a spus Orban.

Guvernul vrea să țină restaurantele închise

Șeful Guvernului a spus că menținerea restricțiilor în vigoare de la intrarea în stare de alertă vizează îndeosebi evenimentele care se desfășoară în spații închise și cele care presupun un număr mare de participanți, cum ar fi slujbele religioase și spectacolele în spații închise și interiorul restaurantelor.

Guvernul Orban are mari dificultăți în a convinge Parlamentul de  necesitatea prelungirii stării de alertă. Pro România și ALDE au anunțat vehement că nu vor vota prelungirea acestei stări, indiferent de condiții. Cu toate acestea, PSD ar putea accepta prelungirea stării de urgență, cu anumite modificări radicale.

PSD cere redeschiderea totală a bisericilor dar și prelungirea stării de alertă cu doar 15 zile, nu cu 30 așa cum dorește PNL. Între timp, unii specialiști avertizează că numărul de cazuri de coronavirus este în creștere. Cel mai pesimist scenariu prevede un număr de 1.400 de persoane internate la Terapie Intensivă în august 2020, dacă oamenii nu vor respecta măsurile de distanțare socială.

Calcule politice legate de starea de alertă

Senatorul Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL, susține că, fără starea de alertă s-ar mai putea impune unele măsuri restrictive, însă numai la nivelul unor comunități de către autoritățilr locale.

În ce privește  contextul politic actual, Fenechiu s-a arătat optimist că prelungirea stării de alertă va fi aprobată în  Parlament fără modificări care să pericliteze combaterea epidemiei. ”Sunt importante restricțiile legate de manifestările publice, cele din spații închise, portul măștii, distanțarea socială, capacitatea Guvernului  de a acționa în când situația o impune”, a declarat Daniel Fenechiu pentru FANATIK.

Întrebat dacă se așteaptă de la surprize neplăcute din partea PSD în Parlament, senatorul a răspuns: ”Cred că și-ar face lor surprize neplăcute. Dacă numărul cazurilor va fi în creștere, – vedem că în Bulgaria au fost 500 de cazuri astăzi – ei vor răspunde politic. PSD nu-i un partid de tâmpiți. Una e ce au jucat în spațiul public pentru electoratul lor și una ce vor vota în  Parlament.

Fenechiu a estimat că social-democrații, în pofida declarațiilor publice, nu sunt dispuși să riște o creștere a cazurilor de COVID-19 punând capăt stării de alertă.

ADVERTISEMENT