News

Guvernul prezintă Planul Național de Relansare Economică. Printre măsuri: granturi pentru IMM-uri, infrastructură rutieră și spitale regionale. Iohannis, un nou atac la PSD. Video. Update

01.07.2020 | 18:26
Guvernul prezinta Planul National de Relansare Economica Printre masuri granturi pentru IMMuri infrastructura rutiera si spitale regionale Iohannis un nou atac la PSD Video Update
ADVERTISEMENT

Guvernul condus de Ludovic Orban a prezentat public Planul național de investiții și relansare economică intitulat ”Reclădim România”.

Planul, care a fost aprobat în ședința de guvern de miercuri, cuprinde o multitudine de măsuri de sprijin pentru economie, infrastructură rutieră sau construcția de spitale în țară.

ADVERTISEMENT

UPDATE 18.00. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la prezentarea programului ”Reclădim România. Planul naţional de investiţii şi de relansare economică”, că în contextul socio-economic actual, tot mai complex, “trebuie să ne adaptăm la noile condiţii, să devenim mai competitivi, mai flexibili”, făcând din nou trimitere la modelul economic bazat exclusiv pe consum promovat de guvernările PSD.

Participarea premierului Ludovic Orban împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, alături de membrii Cabinetului, la evenimentul de prezentare a Planului Național de Investiții și Relansare Economică, elaborat de Guvernul României

Nai-post ni Fanatik News noong Miyerkules, Hulyo 1, 2020


Planul Național de Relansare Economică, prezentat de Guvernul Orban. Printre măsuri: granturi pentru IMM-uri, investiții, infrastructură rutieră și spitale regionale

În cursul zilei de miercuri, premierul Ludovic Orban va prezenta, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, ”Reclădim România. Planul naţional de investiţii şi de relansare economică”.

ADVERTISEMENT

”Prezentarea programului economic va fi miercuri, alături de preşedintele României, cu care am colaborat foarte apropiat. După prezentarea programului economic, obiectivul nostru este ca, în maxim o lună de zile, să adoptăm toate actele normative necesare pentru implementarea măsurilor din program”, a anunţat premierul Ludovic Orban.

Din startul planului economic, Guvernul ne anunţă că modelul de dezvoltare a României este bazat doar pe consumul populaţiei, determinat de politicile pro-ciclice ale guvernărilor anterioare, iar acesta trebuie schimbat într-un nou model de creştere economică axat pe:

ADVERTISEMENT
  • stimularea şi dezvoltarea capitalului autohton şi a competitivităţii companiilor româneşti
  • investiţii în domenii strategice ale infrastructurii publice
  • transformarea digitală a economiei şi a administraţiei publice
  • pregătirea economiei pentru noua revoluţie tehnologică
  • tranziţia către o economie durabilă

Din datele prezentate miercuri, obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media Uniunii Europene, în următorii 5 ani.

ADVERTISEMENT

În contextul pandemiei de COVID-19, Guvernul se așteaptă ca anul acesta Produsul Intern Brut al României (PIB) să se reducă cu 1,9%, însă precizează că o revenire a pandemiei va afecta perspectivele de creștere și va cauza daune semnificative companiilor și locurilor de muncă.

Documentul prevede mai multe măsuri pentru sprijinul IMM-urilor, granturi și fonduri nerambursabile, scheme de garantare, înființarea unei Bănci Naționale de Dezvoltare ca instituție de credit pentru proiecte de investiții și înființarea Fondului Român de Dezvoltare.

Cele mai importante măsuri economice promise de Guvernul Orban:

  • Granturi (bani gratis) de 2.000 de euro pentru SRL-urile fără angajați. Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utillități; Număr beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. euro (fără sursă de finanțare)
  • Capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri. Valoare grant: max. 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro. Fără sursă de finanțare
  • Finanțarea depozitelor de comercializare a produselor agricole. Obiectiv: construcția a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea și comercializarea produselor agricole locale. Valoarea investiției: 120 mil. euro.. Fără sursă de finanțare
  • Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor. Valoare grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect; Cheltuieli: echipamente IT, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice; Buget: 150 mil. euro.

Guvernul României mai anunță și un ajutor pentru angajații cărora li se reduce timpul de muncă. Planul Național de Investiții și Relansare Economică al Guvernului României are un capitol care prevede sprijin și pentru angajații cu un program flexibil. Detalii, AICI.

Investițiile în infrastructura de transport şi energetică, o prioritate a Guvernului

În infrastructura rutieră, se preconizează alocarea a 4,3 miliarde euro pentru finalizarea lucrărilor de infrastructură aflate în implementare – 407,3 Km de autostrăzi şi drumuri expres.

Dintre cele mai importante lucrări aflate în derulare enumerăm autostrăzile Sibiu-Piteşti, Transilvanis, Sebeş-Turda, Autostrada 0 din jurul Capitalei, drumul expres Craiova-Piteşti, varianta de ocolire a municipiului Bacău, Podul peste Dunăre de la Brăila.

Totodată se doreşte ca în următorii zece ani, până în 2030, să fie conectate cu autostrăzi provinciile istorice ale României şi cu reţelele de transport pan-europene, prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi şi drumuri expres, cu o finanţare totală de 31 miliarde euro.

În infrastructura rutieră, Guvernul preconizează investiţii în aproximativ 3000 km de cale ferată, în perioada 2020 – 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro.

Tot în infrastructura de transport, Executivul doreşte dezvoltarea unor noi magistrale de metrou (în municipiul Cluj Napoca şi localităţile adiacente) şi extinderea magistralelor existente, modernizarea şi extinderea infrastructurii porturilor maritime şi fluviale, cu accent pe Portul Maritim Constanţa şi extinderea şi construirea de terminale aeriene pentru pasageri, cât şi de zone cargo.

În domeniul sănătății, afectat grav în 2020, se așteaptă ca până în anul 2027 să fie construite primele trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi. Acestea vor fi finanţate cu 17,5 miliarde lei. De asemenea se mai preconizează construirea/modernizarea/reabilitarea a 1450 de centre medicale în mediul rural, 25 spitale judeţene şi 110 spitale orăşeneşti.

Guvernul, plan de granturi pentru inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor

Digitalizarea și domeniul antreprenoriatului sunt și ale prezente în planul economic al Executivului. Astfel, sunt prevăzute granturi pentru start-up-uri pentru studenți în domenii competitive și inovative în valoare de 40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create.

Mai sunt oferite granturi pentru digitalizarea IMM-urilor: Valoare grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect; Cheltuieli: echipamente IT, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice; Buget: 150 mil. euro

Va fi inițiat un Star-Tech Innovation (Noul program Start – UP) Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro. Beneficiari: aproximativ 7000 de noi IMM-uri

De asemenea, mai este specificată finanțarea programelor de educație digitală a angajaților pentru IMM-uri. Valoarea unui grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect, dintr-un buget de 30 milioane de euro.

Sprijin pentru agricultură din partea guvernanților

Afectată grav de fenomenele meteo severe: secetă, inundații și manifestări violente ale naturii, Agricultura este sprijinită, deocamdată teoretic, de Guvernul Orban.

Statul are în plan finanțarea depozitelor de comercializare a produselor agricole cu un obiectiv de construcție a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea și comercializarea produselor agricole locale. Valoarea investiției: 120 mil. euro.

De asemenea, se oferă granturi pentru achiziția de echipamente pentru irigații: Achiziția de kit-uri pentru irigații – 6000 euro/beneficiar. Buget: 48 mil. euro.

Vor fi sprijiniți, prin granturi de finanțare pentru antreprenoriat, cei din zonele rurale. Guvernul vrea prin asta sprijinirea directă a activităților de procesare și de distribuție a produselor agricole obținute de micii producători; Valoare grant:40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create; Buget: 200 mil. euro.

Programe de finanțare pentru noi companii în România

Guvernul are în plan schema de ajutor de stat pentru investiții noi (greenfield), având ca țintă stimularea și atragerea investițiilor noi cu impact major în economie prin finanțarea de proiecte de investiții, inclusiv investiții de tip greenfield.

Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională are și ea ca obiectiv o serie de granturi pentru dezvoltarea regională prin realizarea de investiții care determină crearea de noi locuri de muncă.

Măsurile Guvernului pentru protecția socială și ocuparea forței de muncă

Guvernul mizează pe prelungirea indemnizației de șomaj tehnic – Continuarea măsurii privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii/profesioniștii a căror activitate este suspendată. Impact: 850 mil. lei/lună.

Pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea se acordă o sumă în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară) pe o durată de 3 luni. Impact: 3,35 mld. lei.

În planul guvernanților este și stimularea ocupării tinerilor, a persoanelor cu vârsta de peste 50 ani și a românilor întorși din străinătate – Se acordă un sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului dar nu mai mult de 2500 lei pentru angajatorii care încadrează în muncă: Tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani; Persoanele cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență; Cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, din motive neimputabile lor.

Măsuri active pentru lucrătorii sezonieri și zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa și turismului: protejarea angajaților prin acordarea unor măsuri de sprijin suplimentare pentru: Persoanele care au desfășurat activități ca zilieri în luna anterioară solicitării; Persoanele care desfășoară activități sezoniere în baza unor contracte individuale de muncă, pe perioadă determinată de cel puțin 3 luni.

Sunt dorite crearea de locuri de muncă pentru tineri: valoarea granturilor acordate pentru acțiuni antreprenoriale: 25.000 euro pentru susținerea locurilor de muncă destinate tinerilor.

Stimularea desfășurării muncii în regim de telemuncă: acordarea unui sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru angajații care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada stării de urgență/alertă.

Investiții în mediu prevăzute în planul guvernului

Actualul guvern dorește continuarea programelor Rabla și Rabla Plus. Cele două programe beneficiază de o alocare financiară cumulată în anul 2020 de 545 milioane lei;

De asemenea, este susținut programul de dezvoltare a infrastructurii de reîncărcare a autovehiculelor electrice în România, atât în localități, cât și la nivelul autostrăzilor, drumurilor naționale și europene – alocare financiară cumulată în anul 2020 de aproximativ 268 milioane lei.

Continuarea programelor de dezvoltare a transportului ”verde” prin finanțarea autobuzelor electrice/gnc în municipii și localități. Lansarea unei noi sesiuni în anul 2020 beneficiază de o alocare financiară cumulată de aproximativ 930 milioane lei. Se vor lansa programele de creștere a eficienței energetice în clădiri publice și private în anul 2020.

Dezvoltarea zonelor rurale, prioritară pentru Executiv

Guvernul are în plan extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare. Pentru perioada 2021-2027 se alocă un buget de cca. 8 miliarde de lei pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pentru finanțarea a 750 de proiecte, dintre care 600 în mediul rural și 150 în mediul urban;

Alte investiții pentru 500 de microstații de tratare, fose septice și sisteme alimentare cu apă, cu o valoare de 250 milioane lei.

Se vor extinde rețelele de distribuție a gazelor naturale. Guvernul va aloca 1 miliard de euro în cadrul multianual 2021-2027, dintr-un un buget total estimat la 9,6 miliarde lei pentru extinderea și înființarea de noi rețele inteligente de gaze naturale în scopul racordării a 70% dintre locuințele din România.

Nu lipsește din program modernizarea și reabilitarea drumurilor județene și locale. În perioada 2021-2027 Guvernul își propune să reabiliteze și să modernizeze cca. 20.000 km de drumuri locale, cu o valoare de aproximativ 20 de miliarde lei și 7.000 de km de drumuri județene, pentru care se vor aloca 12 de miliarde lei.

Proiecte în infrastructura sportivă

Liberalii susțin și sportul de performanță printr-o serie de măsuri precum:

  • Construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000-30.000 locuri, cu o valoare totală a investițiilor de 3,5 miliarde de lei;
  • Construirea a 8 bazine olimpice cu o valoare de 1 miliard lei și 5 patinoare artificiale pentru competiții cu o valoare totală de 300 milioane lei;
  • Construirea a 5 săli polivalente, cu o capacitate cuprinsă între 5.000-16.000 locuri, cu o valoare totală de 1,2 miliarde de lei;

În sportul de masă, în plan sunt construirea a 250 săli de sport școlare, 45 bazine didactice, 400 baze sportive cu o valoare totală estimată de 5,5 miliarde de lei;

Pentru olimpici, s-a plănuit construirea a 10 centre sportive pentru sporturi olimpice, care să cuprindă săli de antrenament, școală, internat, cantină, școală de antrenori, centru medical, cu o valoare estimată de 2 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT