News

Proiectul de lege privind carantina şi izolarea, aprobat de Guvern. Nelu Tătaru: “Izolarea va putea fi făcută şi la domiciliu dacă e depăşită capacitatea spitalelor”. Video

06.07.2020 | 13:23
Proiectul de lege privind carantina si izolarea aprobat de Guvern Nelu Tataru Izolarea va putea fi facuta si la domiciliu daca e depasita capacitatea spitalelor Video
Guvernul este pesimist în legătură cu evoluția epidemiei. Sursa foto: Inquam photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 13:05. După adoptarea proiectului de lege privind regulile izolării și carantinării, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, au suținut o declarație comună de presă.

”Acest proiect de lege va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică.

ADVERTISEMENT

Este un proiect de lege care poate fi aplicat și în alte situații de risc epidemiologic, nu doar Covid. El începe prin mai multe definiții, termenul carantina persoanelor. Carantina se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse. Termenul izolare reprezintă o măsură de izolare a persoanelor bolnave.”, a spus Nelu Tătaru.

Proiect de lege privind carantina şi izolarea în acord cu recomandările CCR, aprobat în ședința de luni a Guvernului

Briefing de presă susținut de ministrul sănătății, Nelu Tătaru, și de secretarul de stat Raed Arafat la finalul ședinței de guvern din 6 iulie

Briefing de presă susținut de ministrul sănătății, Nelu Tătaru, și de secretarul de stat Raed Arafat la finalul ședinței de guvern din 6 iulie#GuvernulRomaniei #NeluTataru #SedintadeGuvern

Nai-post ni Guvernul României noong Lunes, Hulyo 6, 2020

Raed Arafat a anunțat noile definiții ale termenilor “carantină” și “izolare”

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat noile definiții ale termenilor “carantină” și “izolare”. Ele nu sunt valabile doar în cazul COVID-19, dar și pentru alte probleme:

ADVERTISEMENT

”Termenul “carantina persoanelor” are o definiție asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi purtătoare a unui agent patogen de alte persoane, în spații special amenajate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de persoana carantinată. Carantina se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, în perioada de incubație.

Termenul de izolare este o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau persoane purtătoare a unui agent patogen, în vederea monitorizării stării de sănătate aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate.”, a spus fondatorul SMURD.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru anunță numărul pacienților externați din spitale după decizia CCR

În ieșirea publică de luni, Nelu Tătaru a prezentat și ultimele date privind numărul de pacienți care au cerut externarea din spitale după decizia CCR.

”Dacă este să facem o evaluare de ieri până azi, deși azi avem 250 de cazuri noi, avem o diferență de număr de pacienți din spitale de 550. Deci avem 550 de pacienți mai puțini internați în spitale.

ADVERTISEMENT

Acest proiect de lege a fost aprobat în ședința de Guvern, va fi trimis în regim de urgență în Parlament. Sper ca interesul național să nu lase loc de interpretare politică”, a declarat Nelu Tătaru după ședința de Guvern de luni, 6 iulie.


UPDATE, 6 iulie, ora 12:34. Premierul Ludovic Orban a vorbit în deschiderea ședinței de Guvern de luni, una dedicată exclusiv unui proiect de lege privind izolarea și carantina.

Din nou, Orban a criticat CCR, despre care a spus că e ”filiala PSD”, spunând că ”exista bază legală pentru carantinare și înainte, dar ”CCR ne-a lăsat fără instrumentul de a decide izolarea la domiciliu sau carantinarea bolnavilor, carantinarea localităților.”

”Astăzi trebuie să dezbatem acest proiect de lege, îl vom transmite apoi la Parlament în procedură de urgență pentru a institui baza legală și apoi să putem să combatem eficient. Avem acest proiect de lege și va trebui să convingem parlamentarii că e vital să avem toate instrumentele necesare pentru a reuși să apărăm viața și sănătatea românilor”, a spus premierul.

Știrea inițială, 6 iulie, ora 12:01.

În ședința de luni, Guvernul condus de Ludovic Orban urmează să discute un proiect de lege care pune în acord cu recomandările Curţii Constituţionale a României (CCR) reglementările referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie.

Anunțul a fost făcut inițial de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cel care a spus că Executivul va încerca să rezolve cât mai rapid acest vid legislativ.

Guvernanții vor, prin această nouă lege, să pună în concordanță cerințele CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu Covid-19.

La finalul săptămânii trecute, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că echipa guvernamentală lucrează la un proiect de lege care să reglementeze procedurile.

Aceasta vine după decizia CCR din urmă cu câteva zile prin care carantina a fost declarată neconstituțională deoarece a fost impusă prin ordin de ministru și nu prin proiect de lege.

”Vom avea o şedinţă de Guvern în care îl (n.r. proiectul de lege) vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a precizat ministrul Sănătăţii, conform Digi24.

Ce spune CCR de măsurile de izolare și carantinare

În cursul săptămânii trecute, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

Judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională.

Consecința acestei decizii este că, după publicarea ei în Monitorul Oficial, în lipsa unei legi, va urma o perioadă în care persoanele nu vor mai putea fi obligate să intre în carantină sau izolare, fiind necesar acordul lor.

În ceea ce-l privește, Nelu Tătaru a reiterat ideea că măsurile de izolare sunt cele care au dus la rezultatele care au existat până acum.

”În pofida a tot ce se discută, a tot ce se întrevede pe fake news-uri, rămâne o regulă de bază. Pentru cei care primesc această recomandare de izolare rămâne, dincolo de decizia CCR, acel articol de zădărnicire a bolii”, a atras atenția Tătaru.

ADVERTISEMENT