News

Guvernul promite bani în plus profesorilor. Liderii greviștilor resping însă noua ofertă

Guvernul vrea să majoreze veniturile profesorilor printr-o nouă ordonanță de urgență, însă greviștii nu sunt mulțumiți de concesia făcută.
28.05.2023 | 13:49
Guvernul promite bani in plus profesorilor Liderii grevistilor resping insa noua oferta
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat, duminică, o ordonanță de urgență prin care profesorilor li se va acorda o primă de 2.500 de lei în următoarele șase luni, până când creșterile salariale vor putea fi legiferate prin noua lege a salarizării în sectorul public.

Guvernul alocă 700 de milioane pentru veniturile profesorilor

Prima va fi acordată personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din sistemul de învățământ, numărul beneficiarilor fiind estimat la peste 270.000 de persoane. Este vorba de 2.500 de lei care se vor acorda ca prime, în două tranșe, până la finele acestui an.

ADVERTISEMENT

Practic, toţi angajaţii din sistemul de învăţământ, care vor primi în mod diferenţiat – mă voi referi aici la ceea ce se va aloca personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv personalului nedidactic – următoarele sume: cei 2.500 de lei, care reprezintă măsuri de susţinere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială, care va asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parţială a costurilor generate de rata inflaţiei şi tranziţia spre noua grilă de salarizare; pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi alte sume, în total, 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, care vor primi aceşti aceşti bani în iunie şi în septembrie, în timp ce personalul didactic şi didactic auxiliar va primi 1.000 de lei în luna iunie şi, practic, în săptămânile care urmează şi 1.500 de lei în luna octombrie”, a declarat Dan Cărbunaru, într-un briefing de presă susținut la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Proiectul de ordonanță de urgență în baza căruia se vor acorda acești bani a fost elaborat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor europene și Ministerul Educației, urmând ca proiectul să fie afișat pe site-urile celor două ministere.

ADVERTISEMENT

Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene 410 milioane de lei, bani europeni prin Programul Educaţiei şi Ocupare, respectiv 313 milioane de lei din bugetul naţional. În total 723 de milioane de lei care se vor adăuga la cele 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a întâmplat deja vineri. Împreună sunt 1,23 de miliarde de lei pe care Guvernul le alocă în acest zile pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educaţional. Sunt 273.532 de beneficiari”, a precizat Cărbunaru.

Sindicaliștii nu renunță la grevă

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, să devanseze discuțiile cu sindicatele pentru grila de salarizare care va fi prevăzută în viitoarea lege a salarizării în sectorul public și pe baza căreia ar putea fi implementate noi majorări de lefuri.

ADVERTISEMENT

Premierul a cerut ministrului Muncii ca acest dialog să se realizeze accelerat cu toţi reprezentanţii sindicatelor, începând cu Educaţia, aşa cum ne-am angajat. Educaţia este pentru acest Guvern o prioritate şi se va păstra ca prioritate la nivel naţional şi în viziunea pe care viitorul program de guvernare, care va deveni lege prin votul în Parlament, o să-l consfinţească”, a mai spus Dan Cărbunaru.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a respins noua ofertă făcută de către Guvern afirmând, pentru News.ro, că nu diferă esențial de cea precedentă, fiind doar o ușoară mărire a sumelor promise anterior de către guvernanți.

ADVERTISEMENT

Răspunsul l-au primit la ultima acţiune de protest şi a fost un răspuns categoric: Nu. Noi am dat un răspuns la o acţiune la care au participat 14.000 de oameni în faţa Guvernului şi nu numai. S-a schimbat ceva radical între timp? Cu un pic de bani şi că au redenumit primele, îmi pare rău, dar nu asta aşteaptă colegii noştri”, a declarat Marius Nistor, adăugând că un nou protest al profesorilor va avea loc marți, când vor ieși în stradă 20.000 de cadre didactice.

ADVERTISEMENT