News

Guvernul pune la bătaie 400 de milioane de lei pentru români. Beneficiază cei care vor să facă economie la curent

Nicolae Ciucă a anunțat o finanțare de 400 de milioane de lei pentru românii care vor să facă economie la consumul de curent electric.
29.11.2022 | 16:08
Guvernul pune la bataie 400 de milioane de lei pentru romani Beneficiaza cei care vor sa faca economie la curent
Programul Rabla pentru becuri va începe. Foto: energypricebe
ADVERTISEMENT

Concret, Ciucă a promovat programul Rabla pentru becuri, un proiect criticat de unele voci. Practic, Executivul va aproba bugetul de venituri și cheltuieli al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu.

Nicolae Ciucă dă undă verde programului ”Rabla pentru becuri”

Așadar, finanțarea pentru înlocuirea becurilor convenționale cu becuri LED va fi posibilă cu ajutorul Guvernului. Totodată vor fi alocați 500 de milioane de lei pentru comunitățile locale pentru ca acestea să-și înlocuiască iluminatul stradal cu becuri LED.

ADVERTISEMENT

În contul acestor 400 de milioane de lei, românii vor primi vouchere pentru achiziționarea de becuri LED, mult mai performante din punct de vedere al consumului de energie electrică.

”O altă hotărâre de guvern importantă este cea prin care modificăm bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Practic, este acea hotărâre de guvern prin care punem în aplicare decizia luată pentru a finanţa proiectele de eficienţă energetică, de care vor beneficia cetăţenii şi comunităţile locale. Prin decizia de astăzi, asigurăm un buget de 400 milioane lei pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu becuri noi cu LED, mai performante şi economice. Practic, îl putem numi programul ‘Rabla pentru becuri'”, a transmis Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Atât programul Rabla pentru becuri, cât și susținerea comunităților cu 500 de milioane de lei pentru iluminatul stradal, va fi făcută prin bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), conform Observatornews.ro.

Ministrul mediului Tanczos Barna anunța că a fost elaborat deja ghidul pentru ”Rabla pentru becuri”.

ADVERTISEMENT

”Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru ‘Rabla pentru becuri’. Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei”, transmitea Barna Tanczos în luna septembrie.

“Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu LED, care reduc consumul cu până la 70%, şi cu acel voucher şi becul vechi predat poate să achiziţioneze becuri noi, care reduc consumul semnificativ în gospodărie”, a completat Barna.

ADVERTISEMENT

În principiu, fiecare familie din România va primi un voucher de 200 de lei pentru a cumpăra becuri LED, însă această inițiativă a fost ridiculizată deja de experți, care consideră că banii sunt aruncați pe geam și că ar exista multe alte variante prin care banii puteau fi cheltuiți mult mai util pentru economisitul energiei.

ADVERTISEMENT