News

Guvernul reintroduce șomajul tehnic până la finalul anului. Cine poate beneficia de ajutor din partea statului

Șomajul tehnic va fi reintrodus de Guvern. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Raluca Turcan.
02.10.2021 | 19:28
Guvernul reintroduce somajul tehnic pana la finalul anului Cine poate beneficia de ajutor din partea statului
Guvernul reintroduce șomajul tehnic până la finalul anului. Cine poate beneficia de ajutor din partea statului. Foto: colaj Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Cele două acte normative privind reintroducerea șomajului tehnic și a zilelor libere plătite pentru părinți vor merge în scurt timp la Monitorul Oficial pentru publicare.

Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrului Muncii, Raluca Turcan.

Potrivit acesteia prelungirea șomajului tehnic este necesară în condițiile în care activitatea anumitor angajați și angajatori este restricționată prin decizii ale autorităților.

ADVERTISEMENT

Revine șomajul tehnic. Raluca Turcan: „Angajații, angajatorii și părinții vor primi în continuare sprijin din partea statului”

„Știu că sunt măsuri așteptate de oameni, tocmai de aceea am accelerat procedura de adoptare astfel încât ele să poată intra în vigoare în cel mai scurt timp posibil.

Tot din același motiv, nu vreau să existe niciun dubiu referitor la conținutul și la aplicarea lor: angajații, angajatorii și părinții vor primi în continuare sprijin din partea statului, așa cum au primit în toată perioada stării de urgență și de alertă, pentru că aplicarea prevederilor acestor ordonanțe este o chestiune de zile.

ADVERTISEMENT

Măsura șomajului tehnic, adică acordarea indemnizației de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 se va aplica până la 31 decembrie 2021”, a transmis Raluca Turcan pe Facebook.

Cine va beneficia de șomaj tehnic

Salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parțial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu SARS-CoV-2, prevăzute în actele normative emise de administrația publică centrală și/sau a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sau a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, stabilite în funcție de incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate;

ADVERTISEMENT

Salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepția salariaților aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă;

Profesioniști precum comercianții, întreprinzătorii, operatorii economici precum și orice alte persoane autorizate să desfășoare activități economice sau profesionale, persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, persoane implicate în activități sportive precum sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți, a anunțat Raluca Turcan, sâmbătă, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Părinții primesc zile libere plătite

Părinții vor beneficia de zile libere plătite, adică a unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată, în cazul suspendării cursurilor cu prezență fizică, până la sfârșitul anului școlar 2021 – 2022.

Beneficiază de această măsură părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscriși la unități de învățământ, inclusiv antepreșcolar.

ADVERTISEMENT