News

Guvernul a retras programul „Merg la școală”. De ce a retras Teodorovici programul destinat elevilor?

06.08.2019 | 11:00
Guvernul a retras programul Merg la scoala De ce a retras Teodorovici programul destinat elevilor

Guvernul a retras din dezbatere publică proiectul privind voucherul public de 250 de lei pentru elevii din ciclurile primar, gimnazial și liceal. Programul purta numele de „Merg la școală” și se referea la un bonus pe care l-ar fi primit orice elev și prin care își putea cumpăra chipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) şi rechizite. Proiectul a fost retras de pe site-ul ministerului fără să exite vreun anunț sau vreo explicație publică, anunță site-ul edupedu.ro.

Guvernul a renunțat la programul „Merg la școală”. De ce a făcut acest lucru?

Potrivit sursei citate, guvernul a renunțat la programul „Merg la școală” din cauza restructurărilor bugetare pe care le face executivul. Astfel, programul ar fi costat statul 593 de milioane de lei. Cel care a luat decizia să taie banii ministerului Educației pentru acest program este ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici. De altfel, luni s-a aflat și suma pe care o va oferi guvernul pentru programul „Laptele și cornul”, cifră care nu depășește 2 lei/zi pentru fiecare elev.

Programul „Merg la școală” prevedea ca fiecar elev să primească cinci vouchere a câte 50 de lei. Elevii care primeau astfel de vouchere trebuiau să îndeplinească o condiție, aceea de a frecventa cursurile. Astfel, prin acest tichet educațional părintele putea să cumpere echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) și rechizite.

Guvernul a retras programul „Merg la școală”
Guvernul a retras programul „Merg la școală”

Câți elevi ar fi beneficiat de programul „Merg la școală”

Potrivit INS, în anul școlar 2018/2019 au fost peste 2,3 milioane de elevi. Dintre aceștia, peste 770 de mii de elevi erau din mediul rural. Dacă toți elevii ar fi primit acest tichet, așa cum prevedea actul normativ, atunci bugetul pentru acest proiect s-ar fi ridicat la 593.473.500 de lei.

„Nefinalizarea studiilor de către elev conduce spre o scădere considerabilă a șanselor ca acesta să fie, ulterior, integrat pe piața muncii, fapt ce, pe de o parte, are efecte profund negative asupra sa la nivel individual, iar pe de altă parte, determină diminuarea forței de muncă în plan național. Solicităm, așadar, Guvernului menținerea intactă a bugetului alocat pentru segmentul educației și reconsiderarea importanței măsurilor de tip social având drept obiectiv central garantarea accesului elevilor la educație”, se arată într-un comunicat de presă al celor de la Consiliul Național al Elevilor, apărut imediat după ce proiectul a fost retras de către guvern.

Tags: