News

Guvernul României dă bani celor care consumă mai puțină energie electrică. ”Există prevedere”

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a transmis recent ce surpriză plăcută vor avea cei care în 2022 vor avea un consum mai mic de 300 kWh pe factura la energie electrică.
05.10.2022 | 12:06
Guvernul Romaniei da bani celor care consuma mai putina energie electrica Exista prevedere
Veste bună pentru persoanele care vor consuma mai puțină energie electrică. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Invitat la Digi 24, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a explicat că în acest sens există o prevedere în OUG 27.

Bani pentru cei care consumă mai puțină energie electrică

În același context, calculele sunt simple pentru cei care sunt interesați de modul în care pot primi banii pentru economisirea energiei electrice.

ADVERTISEMENT

Conform celor spuse la Digi 24, Zoltan Nagy-Bege a dezvăluit că formula de calcul pentru plafoanele la energie electrică va fi din nou modificată. Aici s-a ajuns pentru că guvernanții se pregătesc să modifice încă o dată proiectul intrat în vigoare la data de 1 septembrie 2022.

De această dată, partenerii din coaliția de guvernare speră să rezolve controversele legate de raportarea la consumul mediu de anul trecut, în funcție de care se calculează tariful la energie electrică.

ADVERTISEMENT

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a indicat că ANRE ar fi făcut propunerea, iar Zoltan Nagy-Bege a confirmat că instituția pe care o conduce a fost de acord cu varianta raportării la consumul de anul trecut.  S-a considerat că este cea mai simplă și mai clară variantă atât pentru furnizori, cât și pentru clienți.

Ce prevede OUG 27

În aceeași Ordonanță 27 există o prevedere care spune că după ce închidem anul 2022, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie – deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021 -, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh, în baza consumului din 2022, în februarie 2023 va primi banii plătiți în plus.

ADVERTISEMENT

Vor fi restituite de către furnizori. Există prevedere”, a spus Zoltan Nagy-Bege la Digi 24. Mai departe, el a precizat că persoanele care care în anul 2021 au avut un consum între 100 și 300 de kilowați oră beneficiază de plafonul de 80 de bani.

De la 1 septembrie, ele beneficiază doar pentru primii 255 de kilowați oră consumați lunar între lunile septembrie și decembrie 2022. Vicepreședintele ANRE a mai afirmat că preţul final plafonat facturat este de maximum 0,68 lei/kWh cu TVA inclusă, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat este cuprins între 0 – 100 KWh, inclusiv.

ADVERTISEMENT

Clienţii al căror consum mediu lunar în 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh, vor plăti maximum 0,80 lei/kWh cu TVA inclusă.

ADVERTISEMENT