News

Guvernul României, obligat de Curtea de Apel să organizeze alegeri locale parțiale la sectorul 5

Curtea de Apel București obligă Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Electorală Permanentă să organizeze alegerile locale parțiale în sectorul 5.
01.03.2023 | 16:46
Guvernul Romaniei obligat de Curtea de Apel sa organizeze alegeri locale partiale la sectorul 5
Nicolae Ciucă este obligat să emită hotărârea pentru alegerea unui primar în locul lui Cristian Popescu Piedone / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT
01-03-2023
15:13

Alexandru Dimitriu, după ce câștigat procesul cu guvernul: ”Îi somez pe Ciucă și Bode să respecte măcar acum legile”

Alexandru Dimitriu a comentat decizia instanței, după ce a câștigat procesul pentru obligarea guvernului de a emite o hotărâre pentru fixarea datei alegerilor la sectorul 5.

„Instanța confirmă abuzul pe care îl face Guvernul PSD PNL prin neorganizarea alegerilor pentru Primăria Sectorului 5.

Îi Somez pe Ciucă și Bode să respecte măcar acum, în al 12-lea ceas, legile si Constitutia României și să nu mai blocheze dreptul cetățenilor Sectorului 5 de a-și alege primarul”, a spus Alexandru Dimitiriu, la scurtă vreme după ce a aflat decizia instanței.

Guvernul României nu mai poate trage de timp în ceea privește alegerile locale parțiale pentru postul de primar al sectorului 5, lăsat vacant încă de anul trecut  de Cristian Popescu Piedone.

Curtea de Apel: ”Obligă AEP și MAI să formuleze propuneri pentru stabilirea datei alegerilor”

Curtea de Apel București a stabilit, miercuri, 1 martie, că autoritățile competente, adică guvernul, AEP și MAI trebuie să stabilească data alegerilor. Hotărârea nu este definitivă.

ADVERTISEMENT

”Respinge excepţia lipsei de interes, invocată de pârâţi, ca neîntemeiată. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii, invocată de pârâţii Ministerul Afacerilor Interne şi Guvernul României, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea.

Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data alegerilor parţiale pentru funcţia de primar al Sectorului 5 Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Obligă pârâţii Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne să formuleze propuneri către Guvernul României pentru stabilirea datei alegerilor parţiale pentru funcţia de primar al Sectorului 5 Bucureşti.

Respinge cererea, în rest, ca neîntemeiată. Obligă pârâţii, în solidar, să plătească reclamantului suma de 40 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată – taxă judiciară de timbru”, se arată în decizia Curții de Apel București.

ADVERTISEMENT

Amânarea alegerilor la sectorul 5, o decizie politică

Decizia instanței vine la solicitarea consilierului Alexandru Paul Dimitriu, consilier local la sectorul 5 din partea USR, care și-a manifestat intenția de a candida pentru fotoliul de primar. O altă acțiune asemănătoare a fost inițiată de Ludovic Orban, aceasta urmând să primească un răspuns de la judecători peste câteva zile.

Conform legii, Guvernul României avea obligația să organizeze alegeri la sectorul 5 în termen de 90 de zile de la data vacantării postului, decisă printr-un ordin al prefectului. Termenul a expirat în octombrie 2022, însă autoritățile nu s-au grăbit cu alegerile, și chiar au început să dea vina una pe alta pentru acest lucru.

ADVERTISEMENT

Mai exact, MAI a dat vina pe AEP că nu a trimis o propunere legată de data alegerilor, AEP spune că a trimis-o, iar guvernul a anunțat că încă analizează situația. În realitate, motivele ar fi de ordin politic, pentru că PSD și PNL nu au un candidat cu șanse reale la aceste alegeri. Așa s-a ajuns în situația ca 56 de orașe și comune din România, rămase fără primar, să aștepte hotărârea guvernului.

Alexandru Dimitriu: ”Termenul limită a expirat pe 8 octombrie 2022”

”Eu am dat în judecată guvernul pentru ca instanța să-i oblige să organizeze alegerile, pentru că alegerile trebuiau organizate în 90 de zile, dată care a expirat pe 8 octombrie 2022.

Textul de bază este în Codul Administrativ, unde scrie că alegerile trebuie organizate în 90 de zile. În rest, discuția este despre cine are drept de inițiativă: Ministerul Afacerilor Interne.

Că este nevoie de o consultare instituțională, de acord. Dar, o faci și gata. AEP-ul trebuia dar să facă înștiințarea, pe care a făcut-o deja”, a declarat Alexandru Dimitriu pentru FANATIK.

Cât mai poate trage de timp guvernul PNL-PSD

Deși a câștigat procesul, candidatul USR nu poate spera că alegerile se vor organiza prea curând. În primul rând, guvernul poate contesta decizia, după care poate invoca faptul că un alt proces este încă pe rol (lucru pe care l-a și făcut, de altfel, într-o adresă către Dimitriu).

În plus, legea prevede ca alegerile nu se pot desfășura mai devreme de 35 de zile de la data hotărârii de guvern.

ADVERTISEMENT