News

Guvernul României, pregătit de renegocierea PNRR. Pas important făcut de politicieni

Guvernul României se pregătește de o renegociere a PNRR. Practic, politicienii din România vor să ajusteze lista investițiilor cu bani europeni din țara noastră.
16.08.2022 | 08:14
Guvernul Romaniei pregatit de renegocierea PNRR Pas important facut de politicieni
Marcel Boloș, ministrul fondurilor Europene. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina, dar și alte evenimente la nivel mondial, au determinat guvernanții din România să ceară o renegociere a PNRR.

România e pregătită să renegocieze PNRR

În acest context, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), instituția care coordonează Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a pus în transparență publică o ordonanță de urgență care a creat cadrul legislativ necesar renegocierii PNRR.

ADVERTISEMENT

Vor fi ajustate jaloanele și țintele, introduse noi capitole și rediscutată componenta de împrumut, conform Adevărul. Aprobarea OUG-ului e justificată pentru a introduce capitolul RepowerEU, planul Europei de a renunța la gazul rusesc până în 2030.

Mai mult, potrivit sursei citate, guvernul vrea să reducă împrumutul de 16 miliarde de euro din PNRR. Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene, a fost primul care a anunțat că PNRR-ul poate fi renegociat.

ADVERTISEMENT

”Comisia Europeană pregătește ceea ce numim REPowerEU. Avem încă o serie de fonduri neutilizate, așa cum știți sunt peste 200 de miliarde de euro din împrumuturile Facilității de Recuperare și Reziliență, analizăm ce resurse suplimentare putem identifica.

Și, într-adevăr, statele membre au posibilitatea de a revizui planurile naționale, pentru a pune mai mult accentul pe această tranziție energetică, iar planul REPowerEU va oferi îndrumările necesare cum se poate face exact acest lucru”, a transmis oficialul european.

ADVERTISEMENT

Miza cea mare din PNRR e renegocierea procentului din PIB care ar trebui alocat pensiilor până în 2070. Uniunea Europeană are o mare problemă cu pensiile speciale pe care guvernanții români le protejează cu disperare.

Eu nu o să încetez nicio clipă să mă bat. Vă garantez că PNRR va fi modificat, într-un sens sau altul. Nu modificat, haideţi să clarificăm, modificare poate înseamnă prea mult.

ADVERTISEMENT

Nu ne dorim să scoatem o reformă şi să introducem altă reformă, nu ne dorim să punem în pericol aplicarea PNRR-ului, dar anumite tâmpenii, şi o spun cu toată responsabilitatea, anumite asumări, fără niciun fel de profesionalism, să scrii tu într-un document oficial al României, către Comisia Europeană, să foloseşti expresia pensii speciale, putem folosi oricine, în comunicarea publică, nu specialişti, nu eu, oricine altcineva, jurnalişti, cetăţenii care nu au legătură cu sistemul de pensii, dar nu un Guvern care îşi asumă o reformă până în 2070, explica ministrul muncii Marius Budăi.

Europa e pregătită să aloce României 16 miliarde de euro prin PNRR, pentru diverse investiții în țara noastră, însă vrea în schimb mai multe reforme care dau emoții politicienilor din România.

ADVERTISEMENT