Premierul Nicolae Ciucă a confirmat că bugetele ministerelor vor fi tăiate cu 10%, la următoarea rectificare bugetară. România și-a luat angajamentul să facă aceste reduceri.
”Aşa cum am decis, urmează ca rectificarea bugetară să se producă în prima decadă a lunii august şi există acele angajamente pe care noi trebuie să le respectăm, acea reducere de 10% a cheltuielilor pentru bunuri şi servicii, de la fiecare minister în parte”, a declarat şeful Executivului.
Premierul nu a oferit mai multe detalii, însă acestea vor fi cunoscute, cel mai probabil, la finele lunii iulie sau în luna august, atunci când fiecare ministru trebuie să decidă de unde va face economiile cerute.
Potrivit News.ro decizia a fost luată marți, într-o ședință la Palatul Victoria, unde s-au discutat și măsurile de ajutorare a fermierilor afectați de secetă.
Conform sursei citate, fermierii ar putea să primească subvențiile în avans, precum și o sumă pentru despăgubiri în cazul acelor fermieri care au fost afectați de secetă.
Discuțiile continuă la nivelul coaliției, însă măsura de a tăia 10% din bugetul ministerelor pare bătută în cuie. În luna mai, PSD și PNL anunțau că intenționează să scadă cheltuielile bugetare cu 10%, însă această diminuare era planificată să se facă de la bunuri și servicii.
Coaliția a decis, de asemenea, să plătească anticipat subvenția agricolă, precum și să acorde despăgubiri agricultorilor afectați direct de secetă. Specialiștii vor face, în acest sens, o analiză amplă privind suprafața afectată de secetă și costurile despăgubirilor pe care fermierii ar trebui să le primească.
Marcel Ciolacu intenționează să aibă o discuție cu premierul Nicolae Ciucă, în acest sens, pentru a găsi cele mai bune măsuri pe care Guvernul le poate lua pentru a ajuta agricultura.
Agricultura și fermierii sunt în aceste zile prioritate națională, conform premierului Ciucă. Autoritățile trebuie să intervină ”rapid”, folosindu-se de resurse naționale și europene, pentru a-i ajuta pe fermieri.
Prioritatea Guvernului în perioada următoare este să pună în funcțiune sisteme de irigații performante, acolo unde e nevoie. Seceta ar fi afectat aproximativ 30% din terenurile agricole, deși inventarul nu s-a terminat.
Totodată, coaliția de guvernare a decis să înființeze un comitet interministerial care va gestiona efectele produse de încălzirea globală în domeniul agriculturii. Conform sursei citate, comitetul s-a întâlnit deja, la o primă ședință, pentru a analiza efectele secetei care afectează mai multe țări din Europa.
România resimte din plin criza economică și politică de la nivel european, inflația fiind la cote nemaivăzute, în timp ce oamenii se tem tot mai mult de lunile ce vor urma.