News

Guvernul schimbă metoda de raportare a cazurilor de coronavirus. Decizii luate după discuții în cerc restrâns la Palatul Victoria

20.07.2020 | 18:34
Guvernul schimba metoda de raportare a cazurilor de coronavirus Decizii luate dupa discutii in cerc restrans la Palatul Victoria
Ședință, la Ministerul Sănătății. Orban și Tătaru, decizii în urma tragediei de la Piatra Neamț Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Primul-ministru Ludovic Orban a avut o discuție la Palatul Victoria cu ministrul Sănătății Nelu Tătaru, șeful DSU Raed Arafat și ministrul de Interne Marcel Vela. Cei patru  demnitari au convenit să modifice modul de raportare al cazurilor de coronavirus și al numărului  de teste efectuate, informează Digi24.

Unul dintre subiectele de discuție a fost punerea în acord  a hotărârii Guvernului  privind prelungirea stării de alertă cu prevederile Legii carantinării.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-a luat în discuție ce se întâmplă cu cei 972 de persoane care s-au externat la cerere în pofida faptului că au fost depistate cu coronavirus, întrucât acestea au ieșit din spital înainte ca perioada de internare obligatorie de 48 de ore să fie legiferată.

Raportări mai detaliate a cazurilor de infecție

Oficialii au decis ca, pe viitor, să se facă raportări mai detaliate de către Grupul de Comunicare Strategică. Astfel, va fi prezentat și numărul de persoane retestate și câte dintre ele au fost depistate cu  coronavirus la retestare.

ADVERTISEMENT

Totodată, se vor face raportări  detaliate și pe fiecare județ, cu numărul de testări specificat explicit. Raportările pe fiecare județ se vor face în funcție de domiciliul persoanelor care s-au îmbolnăvit cu COVID-19.

Am avut discuții pe marginea punerii în aplicare a Legii carantinării, ce se întâmplă cu cei care au refuzat internarea. Sunt deja identificați și, prin ordin de ministru, vor intra în izolare 14 zile”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi24.

ADVERTISEMENT

El nu a exclus ca pe viitor să se impună carantină la nivel local. ”Când vedem o creștere exagerată a cazurilor, 3 la mia de locuitori, se poate ajunge la carantinarea unei zone, cartier sau localități”, a spus ministrul.

Acesta a spus că  deocamdată nu există o supraîncărcare a secțiilor de Terapie Intensivă unde  există 1.900 de paturi în unitățile suport COVID dintre care 840 sunt complet echipate. ”Avem un rulaj pe ATI, dacă avem o suprapopulare transferăm de la un spital la altul. Nu avem o supraîncărcare a cazurilor de intubare”, a precizat ministrul.

ADVERTISEMENT

El s-a arătat optimist că intrarea în vigoare a Legii carantinării va oferi autorităților mecanismele combaterii eficiente a epidemiei.

Aceste săptămâni vor fi cruciale să avem o stagnare a numărului  de cazuri și apoi o scădere. De mâine avem un cadrul legislativ în care putem interna, carantina și izolarea la domiciliu. Cu aceste pârghii vom stabiliza numărul de creșteri de la o săptămână la alta”, susține Tătaru.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, astăzi, că sunt 681 de cazuri noi de coronavirus astfel că numărul total a ajuns la 38.139 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Dintre acestea, 25.213 au fost externate, dintre care 22.747 de pacienți vindecați și 2.466 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Până acum, 2.038 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 19.07.2020 (10:00) – 20.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 12 decese ( 7 bărbați și 5 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bistrița-Năsăud, Galați, Prahova, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și Ilfov.

ADVERTISEMENT