News

Guvernul se pregătește de perioada în care pacienții cu COVID-19 nu vor mai avea loc în spitale

15.04.2020 | 12:50
Guvernul se pregateste de perioada in care pacientii cu COVID19 nu vor mai avea loc in spitale
ADVERTISEMENT

Guvernul are pe ordinea de zi un proiect de ordonanță de urgență care prevede măsuri pentru situația în care o parte dintre pacienții infectați cu COVID-19 vor fi tratați la domiciliu. Astfel, proiectul prevede că acordarea concediilor medicale se  va face pentru toți bolnavii cu coronavirus, indiferent dacă au avut nevoie de spitalizare sau, în cazul celor asimptomatici, au rămas la domiciliu sau într-un spațiu special de carantină.

Concedii pentru pacienții cu COVID-19 nespitalizați

Este necesar a avea în vedere toate situațiile care sunt prevăzute în protocolul de tratament al infecției cu COVID-19, astfel încât indiferent de locul de acordare a îngrijirilor medicale și forma de boală, orice persoana asigurată să poată beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate”, se arată în preambulul ordonanței de urgență.

ADVERTISEMENT

Astfel, în cazurile în care o boală contagioasă îl împiedică pe un angajat să muncească, el va putea primi concediu medical, chiar dacă infecția nu a dus la simptome care să reducă respectivului angajat capacitatea de muncă.

Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin documentul eliberat de direcţia de sănătate publică”, stipulează actul normativ ce urmează să intre pe agenda Guvernului.

ADVERTISEMENT

Persoanelor aflate în această situație nu trebuie neapărat să fie la domiciliu în perioada carantinei, ei putând să specifice și un loc în care vor sta pe durata carantinei. Este vorba atât de persoane infectate cât și de persoane suspectate de infecție cu SARS-CoV-2. Durata de valabilitate a măsurii depinde de ”evoluția situației epidemiologice”.

”În perioada situației de urgență instituită în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, persoanele prevăzute la art. 1, cărora li se interzice continuarea activităţii şi pentru care a fost instituită măsura de carantină instituţionalizată sau la o locație declarată de către persoana carantinată sau prin izolare, ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină care se acordă pentru perioada și pe baza documentelor prevăzute prin ordin al ministrului sănătății, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice”, se mai spune în proiectul ordonanței de urgență.

ADVERTISEMENT

Certificatele de concediu medical, eliberate mai ușor

Certificatul de concediu medical va fi eliberat de către medicul de familie începând cu prima zi de după ieșirea din carantină, dar nu mai  târziu de 30 de zile de la această dată.

Ordonanța prevede și facilitarea concediului pentru persoanele care au în îngrijire  copii bolnavi, în cazul în care concediul depășește o durată de trei luni. Astfel nu va mai fi nevoie de avizul unui medic al asigurărilor sociale, fiind suficientul avizul medicului curant al copilului.

ADVERTISEMENT

Certificatele de concediu medical care depăşesc a 90-a zi, acordate pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, precum şi pentru copilului bolnav cu afecţiuni grave (neoplazii,) în vârstă de până la 16 ani, se eliberează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

ADVERTISEMENT