News

Guvernul se pregăteşte pentru trecerea elevilor în online. Cîţu anunţă reluarea sprijinului financiar pentru părinţi dacă se închid şcolile

Guvernul are în vedere reluarea măsurii prin care se va acorda 75% din salariul mediu brut părinților care vor sta alături de copiii lor, când aceștia vor învăța online.
21.09.2021 | 16:17
Guvernul se pregateste pentru trecerea elevilor in online Citu anunta reluarea sprijinului financiar pentru parinti daca se inchid scolile
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu a făcut acest anunt, marți, precizând faptul că măsura se va aplica dacă școlile se vor închide din nou și astfel, mulți elevi vor fi nevoiți să învețe de acasă, online.

”Eu am spus că vreau să fie prezenţă fizică şi în continuare vom face totul pentru a avea prezenţă fizică în anul şcolar 2021-2022.

ADVERTISEMENT

Bineînţeles că dacă mergem în această direcţie şi vor fi şcoli sau clase închise şi părinţii trebuie să stea acasă, avem o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susţine financiar, era o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era.

Vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinţii trebuie să stea acasă cu copiii dacă se închid şcolile. E vorba de părinţi care nu sunt în telemuncă şi aşa mai departe.

ADVERTISEMENT

Măsurile există, le-am folosit şi anul trecut, le putem folosi şi anul acesta”, a precizat Florin Cîţu în cadrul ceremoniei de semnare a contractului de finanțare a Spitalului Orășenesc Sinaia.

Florin Cîțu dă asigurări că sunt resurse financiare pentru reluarea măsurii

Totodată, premierul Florin Cîțu a dat asigurări că sunt suficiente resurse bugetare pentru reaplicarea acestui venit părinților. Mai exact, prim-ministrul s-a referit la Ordonanța de urgență nr. 220 din 30 decembrie 2020 și publicată în Monitorul Ofical pe 31 decembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Declarația sa vine în contextul în care foarte mulți elevi au trecut în online de la începutul școlii (13 septembrie) și până acum, fie din cauza depășirii ratei de infectare de 6 la mia de locuitori, fie din cauza depistării unor cazuri de Covid în unitățile de învățământ. Săptămâna aceasta, au trecut la învățatul online 17.658 elevi.

Ce prevede, mai exact, măsura

Ordonanța prevede acordarea de zilele libere și indemnizație de 193 lei brut pe zi părinților care au copii la creșă, grădiniță sau la școală, cu vârsta de până la 12 ani. Asta doar în cazul suspendării cursurilor cu prezență fizică a elevilor.

ADVERTISEMENT

De altfel, regula se aplică doar unui singur părinte și care nu poate lucra de acasă, dar va fi nevoit, având în vedere închiderea școlii unde învață propriul său copil.

“(1) Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile art. 1 se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Indemnizaţia este în sumă brută și este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă”, prevede Ordonanța.

De asemenea, măsura se aplică și în cazul părinților care au copii cu boli cronice, cu vârsta până la 12 ani. Și în acest caz, regula este valabilă doar pentru părinții care nu pot munci de acasă.

”Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ și a unităţilor de educaţie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a anchetei epidemiologice (…)

Zilele libere se acordă părinților atunci când au copii cu vârstă de până la 12 ani, au copii cu dizabilități de până la 26 de ani. De asemenea, zilele libere se acordă dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Prevederile se aplică și celor care au în grijă un copil cu handicap grav neșcolarizat sau o persoană adultă cu handicap grav. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul.

Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul va depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti”, mai este precizat în Ordonanță.

ADVERTISEMENT