News

Greva continuă și marți. Sindicatele anunță că au eșuat și negocierile de joi, de la Guvern. Update

Guvernul României se întrunește, joi, într-o ședință specială pentru a încerca să rezolve criza din educație. Miercuri, sindicaliștii au refuzat ultima ofertă.
01.06.2023 | 13:38
Greva continua si marti Sindicatele anunta ca au esuat si negocierile de joi de la Guvern Update
Guvernul, ședință extraordinară pentru a rezolva criza din educație. Sindicatele au refuzat ultima oferta. Sursa foto: hepta.ro / Guvernul României / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
01-06-2023
10:41

Greva continuă, negocierile au fost un eșec, potrivit sindicaliștilor

Ministrul muncii Marius Budăi, alături de ministrul Ligia Deca, au ieșit în fața presei și au prezentat ultima ofertă făcută profesorilor. Mai mult, negocierile s-au încheiat din punctul de vedere al Guvernului. Asta, în condițiile în care sindicaliștii au respins oferta.

”Așa cum coaliția a decis, prin decizia Coaliției s-au aprobat: s-au luat în calcul cerințele sindicatelor, s-au mărit pe brut cu 1000 de lei toate salariile cadrelor didactice și nedidactice.

Vom continua discuțiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, cu cele din învățământ, urmează celelalte sindicate. Sper că simbolic, de 1 iunie, să închidem această perioadă prin care am trecut, copiii să se poată întoarce la școală”, a declarat ministrul muncii Marius Budăi.

”Negocierile s-au încheiat, acesta e mesajul pe care-l transmitem public”, a explicat, unilateral, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Ligia Deca, ministrul educației, și-a exprimat și ea punctul de vedere:  ”Ne dorim ca toți copiii să aibă o zi minunată, ne dorim ca după aceste zile libere să reluăm procesul educațional. Cu toții am fost martori în ultimele 2 săptămâni a unor mișcări de protest în rândul cadrelor didactice. Am auzit vocea tuturor, demersurile de acum sunt un semn în acest sens.

Am comunicat zilnic cu reprezentanții cadrelor didactice și am căutat soluții, mai avem multe de făcut ca să avem acel sistem pe care ni-l dorim, însă practic prin actul normativ adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Creșterile salariale sunt măsura cu caracter imediat. Acel 1000 de lei brut adăugat în baza salarială și cei 400 lei pentru personalul nedidactic. Actul normativ garantează și în format de cadru normativ că noua lege a salarizării se va respecta principiul ca salariul mediu brut al debutantului să fie salariul mediu brut pe economie.

Ne-am asumat ca aceste creșteri salariale să fie etapizate în trei tranșe, 40% de la 1 ianuarie anul viitor, celelalte două tranșe să fie egale pe următorii doi ani. Pentru OUG de azi impactul bugetar e de 2,16 miliarde de lei”.

Cu toate acestea, liderul de sindicat Marius Nistor a anunțat că greva va fi reluată de marți:  ”Grila de salarizare care a fost negociată să fie pusă în aplicare în integralitate, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv. De marți în colo vor continua acțiunile de protest”.

01-06-2023
09:34

Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern: ”OUG de azi schimbă radical modul de salarizare”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la începutul unei ședințe extraordinare de Guvern convocate pentru a aproba o majorare salarială refuzată deja de sindicate, că salarizarea profesorilor se va schimba ”radical”.

Șeful Executivului spune, după aproape două săptămâni de grevă generală, că ”România nu își mai poate permite să tină dascălii și elevii departe de școală”.

”OUG (Ordonanța de Urgență) de azi schimbă radical modul de salarizare în educație. Am considerat că este necesar ca noi toți să înțelegem rolul și menirea pe care o au atât dascălii cât și întreg sistemul educațional.

De majorările salariale vor beneficia toți cei care își desfășoară activitatea în sistemul de educație. Ne-am asumat prioritizarea educației în programul de guvernare.

Întregul personal din sistem, aproximativ 330.000 de oameni vor beneficia de o nouă grilă de salarizare. Din perspectiva noastră, este garanția încrederii, că discutăm despre un proces ireversibil care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ.

Este momentul să recunoaștem că, astăzi, România nu isi mai poate permite să tină dascălii și elevii departe de școală. Sunt momente importante pentru copii de clasa a 8-a, pentru cei de clasa a 12-a care se pregătesc de Bacalaureat.

Sunt convins că prin decizia de azi și prin întâlnirile pe care le vom avea vom reuși să redăm speranța unui viitor mai bun pentru copiii noștri”, a afirmat Nicolae Ciucă.

 

01-06-2023
07:55

Sindicaliștii din Educație, așteptați la noi consultări cu Guvernul. Întâlnire la ora 12.30

Guvernanții au o nouă tentativă de a încerca să aplaneze criza din Educație. La ora 12.30, sindicaliștii din Învățământ sunt așteptați la Palatul Victoria pentru o nouă rundă de consultări, notează Agerpres.

Cu mai puțin de 24 de ore în urmă, tot la Guvern a avut loc o altă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie. Executivul a prezentat măsurile privind măririle de salarii din sistemul de învăţământ pe care Guvernul le va aproba joi.

Ulterior, liderii federaţiilor sindicale din Educaţie au anunţat că greva generală va continua. Ei au respins propunerea Guvernului privind creşterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învăţământ.

Zi extrem de importantă în contextul grevei generale din Educație. Guvernul Ciucă se reunește într-o ședință specială pentru a încerca să rezolve criza din educație. Sindicaliștii din Educație au refuzat ultima oferă.

Guvernul, ședință extraordinară pentru a rezolva criza din educație. Sindicatele au refuzat ultima oferta

Joi, 1 iunie, de la ora 12.00, Guvernul PNL-PSD-UDMR se reuneşte într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară. Pe ordinea de zi este aprobarea Ordonanței de Urgență (OUG) care ar trebui să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ.

ADVERTISEMENT

Situația este însă una extrem de complicată. Dacă guvernanții speră să încheie criza prin acest OUG, profesorii nu par a avea aceeași opinie. Miercuri seară, sindicaliştii din Educație au anunțat că refuză propunerea conţinută de actul normativ şi au anunţat că greva continuă.

La mijlocul săptămânii, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au discutat cu liderii sindicatelor din Educație, la Palatul Victoria. Executivul a venit cu o nouă ofertă.

ADVERTISEMENT

Majorarea propusă reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea care va figura pe viitoarea grilă salarială și care se va regăsi și în viitoarea lege de salarizare ce se va aplica de la 1 ianuarie 2024, spune Executivul într-un comunicat.

La scurt timp, cei trei lideri ai sindicatelor din Educație au transmis că profesorii refuză ultima ofertă a Guvernului, anunțată miercuri. Astfel, greva generală continuă și intră, joi, în a 9-a zi.

ADVERTISEMENT

Ce prevede OUG care urmează să fie aprobată joi de Guvern

Conform site-ului Guvernului, ședinţa de joi este programată la ora 12.00. De notat că singurul punct de pe ordinea de zi este aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

În ordonanţa de urgenţă aflată pe masa Guvernului se stipulează o creştere de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic şi 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. De notat că aceste sume reprezintă un avans din viitoarea Lege a Salarizării.

ADVERTISEMENT

Legea Salarizării prevede un salariu pentru debutanţi de aproximativ 4.000 de lei net salariu mediu pe ţară, o creştere în 2024 de 40%. Aceste creşteri etapizate sunt pentru următorii trei ani. Joi dimineața, sindicaliștii au cerut o aplicare a legii salarizării chiar din luna iunie. Coaliția pare însă de neclintit și anunță că o astfel de măsură e imposibilă.

ADVERTISEMENT