Actele normative prin care este stabilit calendarul alegerilor prezidențiale ce se vor desfășura în această toamnă au fost adoptate în ședința de guvern de miercuri.
Astfel, executivul a adoptat trei Hotărâri de Guvern care stabilesc în detaliu calendarul acțiunilor electorale, măsuri tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru președintele României în data de 24 noiembrie 2024, primul tur, respectiv în 8 decembrie, al doilea tur de scrutin.
Perioada electorală va începe în data de 10 septembrie 2024, iar câteva etape importante ale calendarului alegerilor prezidențiale sunt:
În situația organizării unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea următorul calendar:
Bugetul total necesar pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 este estimat la 1,39 miliarde lei.
Potrivit acordului la care au ajuns cele două partide din coaliția aflată la guvernare, primul tur de scrutin pentru alegerea succesorului lui Klaus Iohannis este programat la 24 noiembrie, urmând ca, dacă va fi nevoie de organizarea celui de-al doilea tur de scrutin, acesta să se desfășoare în data de 8 decembrie.
Executivul ar urma să adopte și alte acte normative în cadrul ședinței de miercuri, printre care un act normativ ce va permite românilor să se adreseze autorităților din cadrul Ministerului de Interne prin intermediul unei platforme online, fără să se mai deplaseze la sediile secțiilor de poliție.
Prin acest act normativ guvernul vrea să elimine un tip de discriminare din interiorul Ministerului de Interne. Mai precis, polițiștii nu vor mai fi obligați să absolve cursuri teoretice și practice de folosire a armelor letale și neletale, așa cum este cazul colegilor lor, cadre militare, din acest minister.
Același text de lege mai prevede și crearea platformei online E-ARM, care va da posibilitatea beneficiarilor de a se adresa autorităților fără să se mai deplaseze până la sediul poliției și astfel se vor reduce timpii de așteptare pentru soluționarea diferitelor cereri.
Executivul are pe ordinea de zi și acte normative din domeniul educației. Unul dintre acestea va oferi posibilitatea elevilor de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat să primească burse de studii, burse de creație, stagii de formare, granturi de călătorie, inclusiv rezidențe artistice, care fac parte din proiecte culturale finanțate de stat.
În același domeniu, Guvernul va adopta Planul național pentru combaterea violenței școlare. Actul normativ are în vedere “prevenirea violenței, reducerea cazurilor de violență, managementul cazurilor de violență din mediul școlar și îmbunătățirea capacității personalului școlilor pentru prevenirea, combaterea și managementul cazurilor de violență”.