News

Guvernul taie craca chinezilor! Executivul vrea să acorde cât mai repede subvențiile fermierilor pentru usturoi românesc

18.03.2020 | 17:44
Guvernul taie craca chinezilor Executivul vrea sa acorde cat mai repede subventiile fermierilor pentru usturoi romanesc
ADVERTISEMENT

Guvernul vrea să le taie craca chinezilor! În plină pandemie de coronavirus, Executivul lui Ludovic Orban încearcă să dea lovitura și să scoată de pe piață un produs de care românii se plângeau la greu. Astfel, ca o primă măsură, Guvernul se gândește să aprobe cât mai repede posibil programul pentru subvenția la usturoi. Motivul este unul simplu!

Guvernul taie craca chinezilor!

În acest fel, fermierii ar încasa ajutorul de minimis pentru cultivarea usturoiului și ar ieși mult mai repede pe piață cu produsul românesc. Vă reamintim că măsura de sprijin pentru cultivatorii români de usturoi a fost introdusă încă din primăvara anului 2019.

ADVERTISEMENT

Atunci, guvernul condus de Viorica Dăncilă a încercat să-i ajute pe producători să reziste unor cheltuieli de producție destul de mari pentru a-și extinde suprafețele. Mutarea se producea în contextul în care în marile rețele comerciale predomina usturoiul de import, în special cel adus din China.

Executivul vrea să acorde cât mai repede subvențiile fermierilor pentru usturoi românesc

“Venim cu măsuri de îmbunătăţire a două programe apreciate de agricultori. Vom creşte considerabil sprijinul pentru fermierii care cultivă usturoi de la 1.000 de euro pe hectar la 3.000 de euro pe hectar, aşadar o creştere de 300 la sută.

ADVERTISEMENT

Susţinem astfel menţinerea acestei culturi cu tradiţie, precum şi înfiinţarea de noi suprafeţe care să asigure pe piaţă produse româneşti de calitate”, explica Viorica Dăncilă pe vremea când era premier al României.

La rândul lor, liberalii au înțeles acum că pandemia de coronavirus poate să însemne în viitor un boom economic în anumite sectoare și încearcă să grăbească lucrurile în privința usturoiului tocmai pentru a le lua fața chinezilor.

ADVERTISEMENT

Sunt câteva condiții de îndeplinit. Astfel, potrivit documentului care urmează să fie aprobat de Guvern, în anul de cerere 2020, valorificarea producţiei de usturoi trebuie să aibă loc în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative care să ateste valorificarea producţiei se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti până la data de 27 noiembrie.

Toți cei care doresc să acceseze aceste subvenții trebuie să știe că valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 14.248,8 lei/ha. Banii reprezintă, de fapt, contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/ha, la un curs de schimb îndepărtat însă de realitate.

ADVERTISEMENT

Astfel, Executivul a calculat totul la un curs  de 4,7496 lei pentru un euro, curs stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2019. Între timp lucrurile s-au schimbat destul de mult pentru moneda națională.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT