News

Guvernul, tăiere cu 89% a bugetului alocat Bisericii. Ce se întâmplă cu salariile din învățământul teologic

17.02.2021 | 15:05
Guvernul taiere cu 89 a bugetului alocat Bisericii Ce se intampla cu salariile din invatamantul teologic
ADVERTISEMENT

Pentru anul 2021, Guvernul condus de Florin Cîțu a recurs la o tăiere cu 89% a bugetului alocat Bisericii. Pe de altă parte, salariile personalului de cult va crește în următoarele luni.

Potrivit proiectului de buget de stat elaborat de Executiv, este prevăzută o reducere masivă în anul 2021, cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor alocați pentru construcția și restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei în 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta.

ADVERTISEMENT

Banii în cauză vor fi folosiți pentru funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.

Guvernul taie cu 89% bugetul Bisericii

Guvernul României a redus drastic bugetul alocat pentru restaurarea bisericilor din România, mai exact cu 89% față de anul 2020. Pe de altă parte, Executivul a mărit salariile preoților.

ADVERTISEMENT

În 2021, bisericile din România vor primi bani din trei programe, iar suma totală este de 760 de milioane de lei, scrie Digi24.

În proiectul de buget elaborat de Guvernul Cîțu suma totală a banilor publici alocați pentru construcția și restructurarea bisericilor, se reduce de la circa 249 de milioane de lei în 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu salariile preoților

În ciuda faptului că Guvernul a tăiat de la bugetul pentru modernizarea bisericilor, salariile din domeniul teologic vor crește. Potrivit informațiilor oficiale, veniturile personalului de cult vor crește cu 2,36% anul acesta, ajungând la un total de 749,25 milioane de lei.

Este important de notat faptul că tot din acești bani este sprijinită și Biserica Ortodoxă care își desfășoară activitatea în afara țării.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește salarizarea din învățământul teologic, vin alte vești bune de la Executiv. Bugetul pentru personalul din acest domeniu educativ crește anul acesta cu 33% față de 2020, suma acordată ajungând la 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.

În urmă cu o zi, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, însă până în momentul de față nu s-au oferit detalii despre subiectele pe care cei doi le-au discutat.

ADVERTISEMENT