Guvernul te face soldat 15 zile pe an şi îţi dă şi bani

Angajaţii companiilor şi ai instituţiilor publice ar urma să îşi rotunjească venitul ca rezervişti voluntari în armată, dacă vor dori acest lucru, iar firmele la care lucrează vor fi...
30.09.2015 | 15:37
Guvernul te face soldat 15 zile pe an si iti da si bani
ADVERTISEMENT

Angajaţii companiilor şi ai instituţiilor publice ar urma să îşi rotunjească venitul ca rezervişti voluntari în armată, dacă vor dori acest lucru, iar firmele la care lucrează vor fi obligate să le păstreze locul de muncă pe durata misiunii în schimbul unor compensaţii financiare de la stat, scrie profit.ro.

Măsura este prevăzută să fie aplicată din ianuarie 2017.

În actualul context regional, Senatul a scos de la sertar, deloc surprinzător, un proiect de lege de pe vremea fostului premier Emil Boc, care stabileşte modul prin care o persoană care îşi doreşte poate deveni rezervist voluntar în armată. Proiectul a fost iniţiat şi aprobat de Guvern încă de acum patru ani, când Ministerul Apărării era condus de către actualul vicepremier Gabriel Oprea, şi are avizul CSAT cu semnătura preşedintelui de atunci, Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT

Cît ar putea cîştiga lunar un rezervist voluntar

Solda celui mai mic grad din armată, cel de soldat, este, potrivit proiectului Legii salarizării bugetare redactat recent şi obţinut de Profit.ro, de 1.501 lei. Prin urmare, o persoană care s-ar califica ca rezervist voluntar doar ca simplu soldat ar primi lunar 150 lei.

Firmele sunt obligate să păstreze posturile rezerviştilor voluntari, dar primesc compensaţii financiare

ADVERTISEMENT

Angajatorii acestor rezervişti şi ai celor care parcurg doar un program de instrucţie iniţială vor avea dreptul să încaseze compensaţii financiare de la stat, pe timpul cât aceşti angajaţi participă la instruire sau la misiuni pe timp de pace.

Astfel, pentru fiecare angajat chemat la instruire sau concentrare, o companie poate primi o compensaţie financiară standard şi una suplimentară. Compensaţia financiară standard va acoperi cheltuielile cu înlocuirea temporară a rezervistului şi, dacă durata concentrării este mai mare de 6 luni, cu recalificarea înlocuitorului.

ADVERTISEMENT

Citeşte mai mult pe:  www.profit.ro