News

Guvernul ungar interzice vânzarea cărților cu teme LGBT în apropierea bisericilor și școlilor

Normele de aplicare a legii „antipedofilie” din Ungaria stipulează că materialele care promovează homosexualitatea sau schimbarea de sex nu pot fi vândute lângă biserici și școli.
08.08.2021 | 10:36
Guvernul ungar interzice vanzarea cartilor cu teme LGBT in apropierea bisericilor si scolilor
ADVERTISEMENT

Autoritățile ungare au dispus ca magazinele care vând cărți pentru copii care promovează homosexualitatea să fie comercializate în amabalaje sigiletate, aceeași măsură fiind valabilă și pentru cărțile care promovează schimbarea de gen sau conțin descrieri explicite ale sexualității, informează Reuters.

Acest gen de cărți vor fi vândute separat, iar comercializarea lor nu va fi posibilă la o distanță mai mică de 200 de metri de o școală sau o biserică.

ADVERTISEMENT

Regulile sunt primele dintr-un set de norme care urmează să reglementeze aplicarea legii adoptate în luna iunie prin care a fost interzisă în școli folosirea materialelor considerate ca promovând homosexualitate și schimbarea de gen.

O lege contestată la Bruxelles

Comisia Europeană a lansat o acțiune în instanță împotriva guvernului  lui Viktor Orban pe tema acestei legi, despre  care oficialii europeni spun că este discriminatorie și contravine valorilor europene ale toleranței și libertății individuale. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei, a numit legea drept „o rușine”.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban, prim-ministru de 10 ani, a devenit din ce în ce mai radical în ce privește politicile sociale legate de ceea ce el numește o cruciadă menită să salveze valorile tradiționale creștine de liberalismul occidental. Guvernul său a afirmat că noua lege este menită să protejeze copiii și să asigure dreptul părinților de a-i educa în ce privește sexualitatea.

Unele ONG-uri din domeniul drepturilor omului susține că legea asimilează pedofilia și pornografia cu temele legate de LGBT. Un sondaj Ipsos realizat luna trecută a arătat că 46% dintre unguri susțin căsătoriile între persoane de același sex. Luna trecută mii de unguri au participat la marșul anual Budapest Pride pentru a protesta împotriva legii.

ADVERTISEMENT

Acționarea în judecată a Ungariei de către Comisia Europeană precum și o acțiune similară îndreptată împotriva Poloniei sunt ultimele episoade dintr-o dispută culturală între Bruxelles și câteva dintre celei noi țări membre ale Uniunii pe o serie de subiecte, printre care și statul de drept și libertatea presei.