News

Guvernul Ungariei a declarat stare de urgenţă din cauza războiului din Ucraina. Mesajul lui Viktor Orban

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că guvernul de la Budapesta a declarat stare de urgență din cauza războiului din Ucraina. La această decizie s-a ajuns după ce Parlamentul a amendat Constituţia.
24.05.2022 | 22:09
Guvernul Ungariei a declarat stare de urgenta din cauza razboiului din Ucraina Mesajul lui Viktor Orban
Viktor Orban a precizat că începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, Ungaria va fi în stare de urgență. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Viktor Orban a precizat că începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, Ungaria va fi în stare de urgență. Conform mesajului preluat de Agerpres, premierul ungar a dat vestea la câteva ore după ce Parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poate să fie luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină.

Stare de urgență în Ungaria

În opinia lui Orban, războiul din Ucraina reprezintă un pericol constant pentru ”Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”.

ADVERTISEMENT

Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată.

Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a declarat Viktor Orban în mesajul postat pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Premierul Ungariei a continuat subliniind că această stare de urgență va ajuta guvernul să poată lua decizii şi să acţioneze rapid. De asemenea, Orban consideră că starea de urgenţă, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să folosească ”toate metodele” pentru a-i proteja pe unguri.

Despre starea de urgență, ungurii vor afla mai multe miercuri

În încheierea mesajului, prim-ministrul ungar a transmis cetățenilor că miercuri le va prezenta primele decizii în urma declarării stării de urgență. Altfel, liderul Guvernului Ungariei a completat că țara lui nu ”nu este în măsură” să accepte interzicerea petrolului rusesc.

ADVERTISEMENT

În acest context, Viktor Orban a le-a solicitat mai-marilor Uniunii Europene să nu discute încă despre sancțiuni. De cealaltă parte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că s-ar putea ajunge la un acord în privința celui de-al șaselea pachet de sancțiuni în ”câteva săptămâni”.

Având în vedere gravitatea problemelor încă deschise, este foarte puțin probabil să se găsească o soluție cuprinzătoare înainte de reuniunea specială a Consiliului European din 30-31 mai”, a transmis Orban.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că Ungaria se bazează pe petrolul rusesc, Orban este ferm convins că că un embargo ar devasta economia țării. Strategia UE? A oferit Budapestei, Slovaciei și Cehiei o lungă perioadă de grație pentru aplicarea sancțiunilor.

 

 

ADVERTISEMENT