În această ședință, Guvernul va discuta despre acest aspect, în vederea prelungirii termenului de acordare a spijinului financiar pentru cetățenii străini sau apatrizi, ce provin din zone conflictuale.
În acest context, urmează să se aprobe, prin ordonanță de urgență, prelungirea până la data de 31 decembrie 2025 a termenului de acordare a sumei forfetare pentru ucraineni.
„Prezentul proiect de act normativ îşi propune prelungirea, până la data de 31 decembrie 2025, a măsurii referitoare la acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat pe teritoriul României anterior datei de 1 iulie 2024, găzduiţi în locaţiile stabilite de comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, se explică în nota de fundamentare a proiectului.
De asemenea, pe ordinea de zi se află și un proiect pentru modificarea și completarea HG nr.1178/2024, în vederea stabilirii cuantumului condițiilor și mecanismului de acordare a sumelor forfetare,potrivit OUG nr. 96/2024.
Ordonanța are în vedere acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
Momentan, valoarea acestei sume forfetare variază undeva între 500 și 750 de lei pe lună pentru o persoană singură. Dacă vorbim despre o familie, suma crește până undeva la 1.500-2.000 de lei pe lună.
În cazul sumelor încasate pentru copii, s-a făcut o modificare în toamna anului 2024. Sprijinul financiar era acordat doar celor care aveau copiii înscriși într-o formă de învățământ în România, iar părinții lor aveau un job.
După modificare s-a decis ca ajutorul pentru antepreșcolari și preșcolari să fie acordat chiar dacă minorul nu a putut fi înscris la școală, din lipsă de locuri. În acest caz, este nevoie de prezentarea unui document emis de unitatea de învățământ preuniversitar care să demonstreze acest aspect.