News

Guvernul va prezenta miercuri, strategia anti-sărăcie. Ce măsuri pentru copii sunt prevăzute

Guvernul va prezenta, miercuri, în cadrul unei dezbateri publice, "Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei", document anunţat în şedinţa Executivului din 10 februarie şi care cuprinde 47...
16.02.2016 | 20:09
Guvernul va prezenta miercuri strategia antisaracie Ce masuri pentru copii sunt prevazute
ADVERTISEMENT

Guvernul va prezenta, miercuri, în cadrul unei dezbateri publice, “Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei”, document anunţat în şedinţa Executivului din 10 februarie şi care cuprinde 47 de măsuri anti-sărăcie, concentrându-se mai ales pe măsuri pentru copii.

Guvernul va prezenta, miercuri, în cadrul unei dezbateri publice, “Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei”, document anunţat în şedinţa Executivului din 10 februarie şi care cuprinde 47 de măsuri anti-sărăcie, concentrându-se mai ales pe măsuri pentru copii.

ADVERTISEMENT

“Avem în România foarte mulţi oameni supuşi riscului de sărăcie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales în mediul rural. (…) Am cerut doamnei ministru Costea, împreună cu domnul vicepremier Dîncu şi cu consilierii mei de la Cancelarie, să vină cu un plan care să canalizeze şi bugetul naţional şi fonduri europene, combinându-le pe măsuri care există deja, dar unele dintre ele sunt insuficient folosite, alte măsuri noi pe care le avem în vedere sau chiar şi proiecte-pilot dezvoltate de anumite structuri neguvernamentale care şi-au dovedit eficienţa şi pe care vrem să le generalizăm. Este o schemă integrată care este organizată pe etape din viaţă, în aşa fel încât să putem oferi un fel de plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie indiferent de vârstă, pornind de la naştere şi până la sfârşitul vieţii”, declara premierul Dacian Cioloş la şedinţa din 10 februarie.

Pachetul este structurat pe grupe de vârstă. Astfel, potrivit planurilor Guvernului, vor fi asigurate ecografii şi screening medical la naştere, suplimente sociale pentru vaccinări, autorităţile se vor asigura că toţi copiii primesc identitate.

ADVERTISEMENT

“Sunt cazuri de copii unde familiile nu au domiciliu fix, precis şi, din acest motiv, sunt copii care rămân fără identitate şi care sunt excluşi apoi din întregul sistem de sprijin şi ne gândim să venim aici cu câteva soluţii”, explica Cioloş, la ultima şedinţă de Guvern.

Pentru copiii de până la trei ani, pachetul prevede, printre altele, creşe comunitare în oraşe şi instituirea de îngrijitori cu plată în zonele rurale. În ceea ce priveşte grupa de vârstă 3-6 ani, măsurile propuse de Guvern vizează completarea programului “Fiecare copil în grădiniţă” cu măsuri care să ajute la achiziţia de rechizite, îmbrăcăminte, vitamine.

ADVERTISEMENT

Pentru grupa de vârstă 6-18 ani, pachetul prevede, aşa cum a arătat premierul Cioloş, măsuri care să reducă abandonul şcolar.

“Să extindem tot cu bani europeni programele ‘A doua şansă’ şi aici ne gândim să extindem câteva programe care sunt localizate doar în câteva regiuni acum, cum este programul ‘Teach for Romania’ sau programul ‘Învăţător pentru România’ sau programul ‘Caravana medicală la sate’, ambele programe dezvoltate de tineri români, în multe cazuri care au studiat în străinatate”, afirma Dacian Cioloş.

ADVERTISEMENT

Tinerii între 16-24 de ani vor beneficia, conform pachetului de măsuri, de programe de asistenţă care să-i ajute pe cei din această categorie de vârstă să se integreze din punct de vedere profesional sau să-şi continue şcoala cu ajutorul programului “A doua şansă la şcoală”. Se urmăreşte, de asemenea, revigorarea învăţământului profesional şi tehnic.

Grupa de vârstă 18-64 de ani beneficiază şi ea de o serie de măsuri care să reducă riscul de sărăcie. Premierul Cioloş anunţa, în acest sens, pentru persoanele mai în vârstă, idei de proiecte care să promoveze “îmbătrânirea activă şi, mai ales, recunoaşterea de către stat a unor eforturi pe care de multe ori persoanele în vârstă le fac la nivel social”. În acest sens, prim-ministrul spunea că Executivul se gândeşte la un program numit “Bunicii comunităţii”, prin care persoanele în vârstă care sunt disponibile să îngrijească copii, să o poată face “într-un cadru organizat”.

Sursă: www.realitatea.net

ADVERTISEMENT