ADVERTISEMENT
News

Guvernul, veste bună pentru români. Cetățenii își vor putea cumpăra vechime pentru pensie

Autor: Adrian Baciu | 25.09.2020 | 10:24
Guvernul, veste bună pentru români. Cetățenii își vor putea cumpăra vechime pentru pensie
Guvernul, veste bună pentru români. Cetățenii își vor putea cumpăra vechime pentru pensie. Sursa foto: hepta.ro

Veste bună dinspre Guvernul Ludovic Orban. Românii își pot cumpăra vechime pentru pensie, după ce noile reglementări din domeniul pensiilor publice au fost aprobate de Executiv.

ADVERTISEMENT

Vineri, decidenții au adoptat o ordonanță de urgență care prevede că persoanele care au vârsta de pensionare şi un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime.

Actul de lege în cauză stipulează că cei cărora le lipsesc ani de vechime la fondul de pensii îi pot cumpăra prin plata contribuțiilor lunare, plată stabilită prin raportare la salariul minim din perioada respectivă.

ADVERTISEMENT

Veste bună de la Guvernul. Românii își pot cumpăra vechime pentru pensie

După mai multe săptămâni ​de dezbateri, Guvernul a aprobat, la finalul acestei săptămâni, proiectul de OUG privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice.

Potrivit proiectului de lege adoptat, persoanele care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată, să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale, pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

ADVERTISEMENT

Ordonanța în vigoare vizează modificarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii. ‘‘Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, în termeni populari, persoanele care au vârsta de pensionare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, vineri, conform Agerpres.

Dancă: ”Proiectul repară o nedreptate pentru pensionari”

Același Ionel Dancă a mai spus că proiectul este unul foarte important în domeniul pensiilor, care vine “să repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare”.

ADVERTISEMENT

“Şi, prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Ministerul Muncii, practic se repară această inechitate şi persoanele îndreptăţite la o pensie, după îndeplinirea vârstei de pensionare, pot să-şi completeze stagiul de cotizare în limita maximă a 6 ani şi la nivelul salariului minim brut pe economie.

Practic, o persoană care în momentul de faţă nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc câţiva ani de contribuţii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, pot încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor pentru perioadele respective.

ADVERTISEMENT

Nivelul contribuţiilor sociale care vor fi plătite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie”, a mai declarat Dancă.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!