Modificare de ultim moment în ordonanța privind măsurile fiscal-bugetare: Executivul a decis ca bugetarii care lucrează cu fonduri europene să rămână cu bonusul de 50% din salariu.
La mijlocul acestei săptămâni, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care introduce amnistia fiscală pentru persoane fizice și firmele cu datorii, o bonificație pentru contribuabilii buni platnici și măsuri de reduceri de cheltuieli în sectorul public.
Premierul a ținut să sublinieze, în ședința de guvern, că ”Nu este o ordonanță a austerității. În primul rând, introducem facilități fiscale precum anularea restanțelor la buget și pentru firme, și pentru persoane fizice, dacă se respectă anumite condiții privind plata datoriilor”, a spus Ciolacu.
Inițial, OUG-ul impunea o serie de măsuri deloc pe placul bugetarilor care lucrează cu fonduri europene. Mai exact, era prevăzut faptul că, în perioada septembrie – decembrie, acestora li se tăiau bonusurile. De notat că angajații MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) au bonus de 50% din salariu.
Pe ultima sută de metri înainte ca ordonanța să fie aprobată, Guvernul s-a răzgândit. Astfel, sporul acordat angajaților care lucrează în proiecte de atragere a fondurilor europene va fi plătit în continuare. Îl vor primi chiar și pe perioada concediului de odihnă. Măsura a fost eliminată din Ordonanța adoptată miercuri de Guvern.
Se pare că decizia a fost luată chiar în timpul ședinței, a declarat ministrul Finanțelor. Anterior, premierul Marcel Ciolacu declara că ”e un lucru cât se poate de normal” ca acest spor să fie scos, notează Antena 3.
”În timpul ședinței de guvern, fiindcă sunt beneficiari din diferite programe operaționale, și fiindcă mecanismele sunt diferite, iar la unii stimulentele sunt incluse în salariul de bază, s-a luat decizia ca această măsură să fie amânată până la 1 ianuarie.
Până atunci urmează să fie gândită corelarea cu indicatorii de performanță a acestor forme de acordare a stimulentelor”, a declarat Marcel Boloș, la finalul ședinței de guvern de miercuri.
Proiectul inițial al aceleiași ordonanțe stipula că: ”se pot organiza festivaluri, concerte (evenimente) doar din donații si sponsorizări – excepții sărbătorile legale (Crăciun, Revelion etc)”.
Și această măsură a fost eliminată. ”Autoritățile locale nu au mai fost luate în calcul. Decizia de a include, înseamna asumarea unor măsuri pe care Guvernul din experiența anului trecut a trebuit să o ia.
Schimbarea unui bec pentru iluminatul public devine un subiect de decizie la nivelul guvernului. După consultarea cu aleșii locali s-a luat această decizie. Una care ține de interesul local”, a mai spus ministrul Finanțelor.