News

Guvernul vrea să cumpere 67.000 de doze de Remdesivir. Medicamentul nu se mai găseşte însă pe piaţă

13.10.2020 | 17:56
Guvernul vrea sa cumpere 67000 de doze de Remdesivir Medicamentul nu se mai gaseste insa pe piata
ADVERTISEMENT

Executivul intenționează să adopte o Hotărâre de Guvern prin care să suplimenteze bugetul Ministerului Sănătății cu banii necesari pentru achiziția unuia dintre puținele medicamente care și-au dovedit eficiența împotriva SARS-CoV-2, Remdesivir. Chiar dacă Guvernul a alocat banii necesari, rămâne incert dacă va putea să cumpere medicamentul.

Proiectul de HG prevede alocarea a 108.600.000 de lei care să asigure necesarul de Remdesivir până la finele anului, însă medicamentul a devenit greu de găsit după ce Statele Unite au făcut achiziții masive de la compania farmaceutică producătoare, Gilead.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, România ar putea produce acest medicament cel mai devreme într-un an, astfel că este obligată să facă achiziții externe.

Bani în plus pentru achiziția de teste și vaccinuri antigripale

Cele peste 100 de milioane de lei ar urma să fie alocate pentru din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului. Tot din acest fond vor fi acordate alte 400.000.000 de lei pentru finanțarea unor programe de sănătate dintre care unele au legătură directă cu epidemia de COVID-19:

ADVERTISEMENT

a) vaccinarea copiilor eligibili conform Calendarului național de vaccinare;
b) vaccinarea antigripală a persoanelor din grupele la risc de a contracta gripa sau de a dezvolta complicații ale acesteia;
c) asigurarea testării de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2;
d) realizarea activităților de limitare a răspândirii infecției SARS – CoV2 la nivelul direcțiilor de sănătate publică; 
e) acordarea tratamentului antiretroviral pentru bolnavii cu infecție HIV/SIDA.

Dozele de Remdesivir, cumpărate prin Comisia Europeană

În ce privește banii pentru Remdesivir, statul român nu-l va cumpăra direct de la producător, ci de la Comisia Europeană pentru că statele UE au decis să facă achiziții centralizate de medicamente pentru combaterea coronavirusului pentru o distribuție echitabilă.

ADVERTISEMENT

Medicamentul Veklury (remdesivir) este singurul medicament autorizat la nivel mondial și la nivelul Comisiei Europene ca tratament specific pentru pacienții infectați cu SARS CoV 2. În scopul asigurării accesului egal la acest medicament al tuturor pacienților la nivel european, la nivelul Comisiei Europene a fost realizată o procedură de achiziție comună, în numele și pentru statele membre, aceasta urmând a fi finalizată în perioada imediat următoare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Cu alte cuvinte, nici măcar strategia de la nivel european nu a fost finalizată în condițiile în care mai multe țări europene se confruntă cu o lipsă acută de Remdesivir, în condițiile în care Statele Unite au cumpărat cantități importante, profitând de faptul că medicamentul încă nu fusese autorizat pentru comercializarea pe piața UE.

ADVERTISEMENT

După ce pe 6 octombrie, România a primit de la Comisia Europeană 3.600 de flacoane de Remdesivir, acum guvernul de la București vrea să achiziționeze, cu echivalentul a 26.254.000 de dolari americani, un număr de circa 67.000 de doze. Cum pentru un tratament complet este nevoie de șase doze, cu acest lot ar putea fi tratate aproximativ 11.200 de persoane. O doză costă în 390 de dolari, iar un tratament 2.340 de dolari.

UE a pierdut competiția cu Statele Unite pentru Remdesivir

Ezitările Comisiei Europene de a autoriza Remdesivir pentru tratarea cazurilor severe de COVID-19, în lipsa unei recomandări explicite a Organizației Mondiale a Sănătății, a dat timp SUA să cumpere aproape integral producția pe trei luni, adică 500.000 de doze, astfel că rămâne neclar dacă statele europene vor putea să folosească integral fondurile pe care sunt dispuse să le cheltuie acum pentru achiziția prin  intermendiul Comisiei.

Acordul-cadru încheiat de Comisia Europeană cu compania Gilead prevede furnizarea a 500.000 de doze, dar în acest context este puțin probabil că, dintre acestea, 67.000 vor reveni doar României, în condițiile în care mai multe state europene nu mai dețin stocuri sau le au pe terminate.

Remdesivir s-a epuizat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului olandez al Sănătăţii, Martijn Janssen, iar ministrul polonez al Sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat și el că medicamentul este în cantitate redusă în unele spitale. Spania, țara cu cea mai mare rată de infectări din Europa, are probleme cu asigurarea acestui medicament încă de la sfârşitul lunii august. Marea Britanie, care a aderat la achiziţiile UE pentru Remdesivir, şi-a raţionalizat stocul.

Compania americană Gilead este dispusă să acorde licențe de producție altor state, precum Egipt, India, Pakistan și Ungaria, însă România nu este capabilă să-l producă imediat. O fabrică de medicamente din țara noastră, Antibiotice Iași, a cerut deja producătorului licența însă ar dura cel puțin un an până când Remdesivir ar putea fi produs aici.

Contribuție minoră pentru crearea vaccinului european

România rămâne dependentă de Uniunea Europeană și în ce privește obținerea și crearea unui vaccin împotriva COVID-19. Finanțarea cercetării este suportată din fondurile Comisiei și prin contribuțiile statelor bogate din Uniune, în timp ce contribuția voluntară a României este insignifiantă.

Pentru eforturile comune ale UE de combatere a efectelor și răspândirii virusului România se pregătește să achite 200.000 de euro drept contribuție voluntară pentru bugetul Coaliției pentru Inovarea pregătirii epidemiologice (CEPI), pe când numai contribuția proprie a Comisiei Europene este 100.000.000 de euro, iar Comisia finanțează cu sume consistente și alte programe de cercetare pentru crearea unui  vaccin sau pentru descoperirea unor tratamente eficiente împotriva SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT
Tags: