Sporturi

L’Equipe scrie despre un episod cu Ilie Năstase de acum 37 ani, la Roland Garros: “Forget şi clovnul Năstase”

02.06.2019 | 20:42
LEquipe scrie despre un episod cu Ilie Nastase de acum 37 ani la Roland Garros Forget si clovnul Nastase

În numărul din 28 mai cel mai prestigios cotidian sportiv francez L’Equipe are un articol despre un episod petrecut în urmă cu 37 de ani pe terenurile de la Roland Garros, episod care l-a avut în prim plan pe unul dintre cei mai mari jucători din istoria tenisului, Ilie Năstase, aflat atunci la amurgul unei cariere extraordinare în care a avut un singur regret: faptul că nu a putut câştiga niciodată Wimbledon.

Guy Forget despre un episod cu Ilie Năstase, petrecut la Roland Garros în 1982

Episodul la care face referire publicaţia din Hexagon s-a petrecut la ediţia din 1982 a turneului de Grand Slam de pe zgura pariziană. Ilie Năstase a câştigat Openul Franţei în 1973 şi peste tot unde mergea făcea spectacol, uneori de bună calitate, alteori a sărit serios calul, dar aşa era el, Nasty, care nu putea sta ca Bjorn Borg sau Stan Smith, ca niște iceberguri pe teren și trebuia să facă și altceva decât să joace tenis.

Năstase era aproape de finalul carierei, avea 35 de ani și în turul doi l-a avut ca adversar pe actualul director al turneului de la Roland Garros, Guy Forget, care era un puști foarte talentat, în vârstă de numai 17 ani. Forget a povestit publicației franceze acel meci jucat împotriva unuia dintre cei mai valoroși jucători ai lumii din toate timpurile.

Ilie Năstase în articolul din presa franceză

Năstase l-a scos din starea de concentrare cu glumele lui

“Am căutat să rămân foarte concentrat. Cu trei luni în urmă a juca împotriva lui Ilie Năstase mi s-ar fi părut ceva de neconceput pentru mine. Știam că trebuie să am grijă să nu devin ridicol, pentru că el avea obiceiul de a vorbi mult pe teren și a distrage astfel atenția adversarului. Meciul a început bine pentru mine, set la 1, 4-o în al doilea set, lucrurile mergeau bine, când Năstase, nu degeaba supranumit prințul clovn, mă întreabă foarte serios: Auzi, dar tu nu vrei să bei o cafea? 

Pe moment mi s-a lungit fața, când l-am auzit, dar era abia începutul, pentru că s-a îndreptat spre tribuna unde era mama mea și a întrebat-o: “El nu trebuia să fie la școală astăzi?”. Nu am mai reușit să îmi păstrez concentrarea și am pierdut setul de la 4-0. Meciul s-a dus în cinci seturi, ba, mai mult, din cauza întunericului, s-a întrerupt și a continuat a doua zi.” 

Guy Forget, actualul director al turneului de la Roland Garros

Nu i-a mai mers cu Jimmy Connors

Guy Forget a câștigat cu 3-2, 9-7 în ultimul set, dar nu poate uita acel episod. În turul trei puștiului cârlionțat la acea vreme (astăzi Forget a pierdut acea podoabă capilară) nu a mai putut face față celui mai bun prieten al lui Ilie Năstase din circuitul ATP, americanul Jimmy Connors și și-a încheiat acolo prima lui participare la Grand Slam-ul de la Roland Garros.

Tags: