Fotbal international

Haaland, nou record în Liga Campionilor. E primul într-un top în care Messi e pe 7, iar Ronaldo pe 10

10.03.2021 | 12:08
Haaland nou record in Liga Campionilor E primul intrun top in care Messi e pe 7 iar Ronaldo pe 10
ADVERTISEMENT

Erling Braut Haaland poate deveni cel mai bun marcator din istoria Ligii Campionilor. După meciul cu FC Sevilla, el este fotbalistul care a avut nevoie de cele mai puţine meciuri pentru a înscrie de 20 de ori în Champions League.

Norvegianul a marcat o dublă în returul optimilor de finală dintre Borussia Dortmund şi FC Sevilla (2-2), ajungând la 20 de reuşite. În vârstă de doar 20 de ani, atacantul nemţilor a avut nevoie de numai 14 partide pentru a atinge această bornă.

ADVERTISEMENT

20 de reuşite în Liga Campionilor pentru Erling Haaland

De două sezoane a avut nevoie Haaland pentru a marca 20 de goluri în Liga Campionilor. A început la RB Salzburg, în 2019-2020, pentru care a jucat în toate cele 6 partide din grupe. A debutat cu un hattrick într-un 6-2 cu Genk, după care a mai înscris de alte 5 ori în următoarele 4 jocuri.

Singurul meci în care nu a reuşit să puncteze a fost cel cu Liverpool, în ultima etapă a grupelor, terminat cu scorul de 2-0 pentru englezi. În total, pentru Salzburg, Erling Braut Haaland a înscris 8 goluri şi a dat o pasă decisivă în cele 6 jocuri din grupele Ligii Campionilor. A fost integralist într-unul singur, titular în alte 3 şi a intrat de pe bancă de două ori (a marcat în ambele cazuri).

ADVERTISEMENT

După un debut fantastic pentru Slazburg în Ligă, a început bătălia pentru noua stea a fotbalului. Dortmund a avut câştig de cauză şi l-a transferat în iarna lui 2020. La primul meci pentru nemţi în Champions League, Haaland a marcat o dublă în victoria 2+1 contra lui PSG în optimile sezonului precedent. La retur, Haaland nu a punctat, francezii au învins cu 2-0 şi s-au calificat în sferturi.

În sezonul curent, Dortmund a făcut parte dintr-o grupă cu Lazio Roma, Zenit Sankt Petersburg şi Club Brugge. Borussia a început cu stângul, 1-3 la Roma, dar golul său a fost înscris de Haaland.

ADVERTISEMENT

Norvegianul a „recidivat“ în etapa a doua, când a închis tabela la 2-0 cu Zenit. A urmat dubla contra belgienilor de la Brugge, Borussia câştigând ambele meciuri cu 3-0. Dintre cele 6 reuşite, 4 au purtat semnătura lui Haaland, care a ratat ultimele două jocuri din grupă, din cauza unei accidentări.

A revenit în optimi, contra Sevillei. Dortmund a trecut mai departe după ce a câştigat 3-2 în Spania şi a remizat 2-2 în Germania. Haaland a fost implicat în toate cele 5 reuşite ale formaţiei sale. În tur, a pasat pentru golul de 1-1, după care le-a marcat pe următoarele două, iar la retur a punctat de două ori.

ADVERTISEMENT

Cel mai rapid la 20 de goluri

Dintre toţi fotbaliştii care au marcat de cel puţin 20 de ori în Champions League, Haaland este cel mai rapid, având nevoie de doar 14 partide pentru a bifa această performanţă. Messi a avut nevoie de 40, iar Cristiano Ronaldo de 56. Top 11 arată astfel:

1. Erling Haaland 14
2. Harry Kane 24
3. Karim Benzema 34
4. Robert Lewandowski 36
5. Neymar 38
6. Raul 39
7. Lionel Messi 40
7. Kylian Mbappe 40
7. Thierry Henry 40
10. Cristiano Ronaldo 56
11. Zlatan Ibrahimovic 71

Erling Haaland, depăşit de Giroud în acest sezon

Deşi este golgheterul competiţiei în acest moment (10 goluri) şi a marcat la fiecare apariţie, Haaland nu este cel mai eficient raportat la numărul de minute jucate. În medie, el a punctat la fiecare 53 de minute (10 goluri în 6 meciuri şi 526 de minute).

Este depăşit de Olivier Giroud, de la Chelsea, care a înscris la fiecare 38 de minute. Francezul de 34 de ani are 6 reuşite în 229 de minute (5 meciuri).

ADVERTISEMENT