News

Au dat lovitura! Hackerii au reușit să fure peste 300 de milioane de dolari de la două companii care tranzacționează criptomonede

BitMart, o platformă de tranzacționare a criptomonedelor, a pierdut 196 milioane de dolari, în timp ce din portofoliul BadgerDAO au fost sustrași câteva mii de bitcoin.
06.12.2021 | 19:47
Au dat lovitura Hackerii au reusit sa fure peste 300 de milioane de dolari de la doua companii care tranzactioneaza criptomonede
Hackerii au reușit să fure criptomonede de aproape 300 milioane de dolari de la două dintre cele mai mari platforme de tranzacționare. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Criptomonedele sunt considerate de către mulți viitorul tranzacțiilor financiare. Posibilitatea de a câștiga foarte mult la creșterea piețelor și securitatea informațiilor îi determină pe mulți să își riște economiile investind în diferite monede.

Deși criptomonedele oferă un anonimat aproape perfect, adevărul este că acestea au o slăbiciune fatală: platformele pe care sunt tranzacționate. BitMart și Badger DAO, unele dintre cele mai populare platforme de acest tip, au aflat asta chiar pe pielea lor recent, notează CoinMarketCap.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în timp ce piața criptomonedelor era în plină fluctuație, cu unele monede crescând și altele scăzând și ducând la pierderi important, hackerii au reușit să profite de vulnerabilitățile celor două platforme și să producă daune de peste 300 de milioane de dolari.

Peste 150 de milioane furate de la BitMart

Platforma BitMart a confirmat faptul că fost victima unei breșe de securitate masivă care a dus la pierderi ce însumează 196 de milioane de dolari. Țintele atacului au fost două „portofele” virtuale care conțineau Ether și Binace Coin.

ADVERTISEMENT

Pentru a evita alte probleme, platforma a decis ca retragerile din astfel de portofele să fie suspendate, temporar.  De asemenea, reprezentanții BitMart au cerut din partea publicului răbdare și înțelegere, adăugând următoarele:

Portofelul ETH afectat și portofelul BSC au un procent mic de active pe BitMart și toate celelalte portofele ale noastre sunt sigure și nevătămate. Efectuăm acum o analiză amănunțită de securitate și vom posta actualizări pe măsură ce avansăm”.

ADVERTISEMENT

Detaliile despre breșa de securitate din sistemele platformei de tranzacționare au fost făcute publice pentru prima dată de către firma de PeckShield, o companie de securitate cibernetică specializată în tehnologia blockchain, aflată la baza criptomonedelor.

Aceeași firmă precizează că daunele suferite de către BitMart ar fi mai mari, hackerii reușind să fure 196 de milioane de dolari. De asemenea, firma de securitate susține că, inițial, reprezentanții platformei de tranzacționare au negat faptul că au fost victima unui atac cibernetic.

ADVERTISEMENT

Deși negarea reprezintă o strategie de relații publice extrem de riscantă, informația că o platformă are o breșă de securitate atrage neîncrederea investitorilor. În plus, prezintă și vulnerabilitatea sistemului de stocare a criptomonedelor în servere conectate la internet.

Bitmart a anunțat că își va folosi propriile sale fonduri pentru a repara eroarea de securitate și a acoperi eventualele pierderi suferite de către clienții săi.  De asemenea, platforma a anunțat că permite o reluare graduală a depunerilor și retragerilor.

Badger DAO negociază cu hackerii

Aplicația Badger DAO, o soluție populară în lumea tranzacțiilor descentralizate, a trecut, la rândul său, printr-un eveniment de securitate care  poate reduce încrederea pe care utilizatorii săi o au în protocoalele de securitate.

Estimările arată că hackerii au reușit să sustragă în jur de 2.100 de bitcoin (BTC) și 151 ether (ETH). Inițial, criptomonedele furate erau estimate la 120 milioane de dolari, dar, odată cu ultimele modificări de pe piață, valoarea acestora a ajuns mai aproape de 100 de milioane.

Badger a anunțat că investighează ce s-a întâmplat și că se depun eforturi pentru a asigura siguranța tranzacțiilor. Reprezentanții aplicației tind să creadă că în spatele acestui atac s-ar putea afla un hacker etic (white hat hacker). Într-un mesaj către cei responsabili, reprezentanții Badeger DAO au explicat:

Ați luat fonduri care nu vă aparțin, dar suntem dispuși să lucrăm cu dumneavoastră și să vă compensăm pentru identificarea acestei vulnerabilități în sistem. Vă oferim o linie directă de comunicare pentru a discuta o soluție pașnică, fără a implica părți externe. Contactați-ne pentru a discuta în continuare și pentru a face ceea ce trebuie în numele comunității.”

ADVERTISEMENT