ADVERTISEMENT
News

Hackeri din Iran și Rusia, atac informatic asupra universităților britanice! Se căutau secrete despre vaccinul împotriva coronavirusului

Autor: Alexandru Năstase | 03.05.2020 | 12:13
Hackeri din Iran și Rusia, atac informatic asupra universităților britanice! Se căutau secrete despre vaccinul împotriva coronavirusului
DIICOT și IGPR destructurează o rețea de fraudă informatică ce are baza în România. Sursa foto - hepta.ro

Mai mulți hackeri din Iran și Rusia au lansat în ultima perioadă un puternic atac informatic asupra universităților britanice! În toate aceste unități de învățământ se lucra la un vaccin împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Hackeri din Iran și Rusia, atac informatic asupra universităților britanice!

Autoritățile au transmis că atacul a fost unul bine susținut și a continuat după un program gândit anterior. „S-a încercat spargerea sistemului”, au spus cei implicați în apărare

Mai exact, hackeri au încercat să acceseze mai multe mailuri și servere ale universităților cu campusuri alocate științelor. „Se pare că vor să fure sau măcar să împrumute informațiile pe care le avem până acum despre coronavirus”, au adăugat profesorii.

ADVERTISEMENT

Se căutau secrete despre vaccinul împotriva coronavirusului

„Problema aceasta a furtului intelectual între state există de mai mult timp, dar, în mod evident, acum vorbim despre o eplozie. Avem nevoie să ne protejăm”, au mai spus reprezentanții universităților

De altfel, de curând, hackeri de elită au încercat să acceseze reţeaua informatică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la începutul lunii martie, pe fondul unei creşteri de peste două ori a tacurilor cibernetice de la declanşarea epidemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Directorul pentru securitate cibernetică al OMS, Flavio Aggio, a spus că nu se cunoaşte identitatea hackerilor, dar că efortul lor nu a reuşit. Aggio a avertizat că tentativele de hacking împotriva agenţiei şi a partenerilor acesteia au crescut în contextul eforturilor  de combatere a extinderii coronavirusului care a ucis peste 15.000 de oameni la nivel mondial.

Tentativa de atac de la OMS a fost comunicată Reuters de către Alexander Urbelis, un expert în securitate cibernetică şi avocat la Blackstone Law Group din New York, care urmăreşte activităţile suspecte de înregistrare a domeniilor pe internet.

ADVERTISEMENT

Urbelis a declarat că a observat activitatea suspectă când un grup de hackeri pe care îl urmărea a activat un site maliţios care imita sistemul intern de email al OMS. „Am realizat destul de rapid că este un atac în direct împotriva OMS, pe fondul pandemiei”, a explicat acesta.

Urbelis a mai spus că nu ştie cine este răspunzător de atac, dar alte două surse au arătat că suspectează un grup avansat de hackeri cunoscut drept DarkHotel, care efectuează operaţiuni de spionaj cibernetic cel puţin din 2007.

ADVERTISEMENT

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!