News

Cum pot ajunge hackerii să lucreze în SRI? Care este procesul de recrutare și care sunt beneficiile oferite

Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint, a vorbit în podcastul TOP (ne)SECRET despre procesul prin care SRI angajează hackeri și cum pot deveni aceștia ofițeri.
20.01.2022 | 16:42
Cum pot ajunge hackerii sa lucreze in SRI Care este procesul de recrutare si care sunt beneficiile oferite
Șeful Centrului Național Cyberint a oferit detalii despre procesul de recrutare al hackerilor în SRI. Credit foto: Captură video YouTube
ADVERTISEMENT

Anton Rog, general de brigadă și șeful Centrului Național Cyberint, a explicat, în podcastului TOP (ne)SECRET, modul în care Serviciul Român de Informații angajează hackeri. În plus, e a oferit și o serie de detalii despre beneficiile pe care aceștia le primesc și despre activitatea structurii pe care o conduce.

Una dintre metodele folosite pentru recrutarea hackerilor în structurile SRI implică o parte practică. Mai exact, generalul a explicat că serviciul de informații a creat un treasure hunt pe site-urile sale.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care trec de diferitele etape ale acestei provocări primesc un număr de telefon. Dacă sunt interesați de o slujbă în SRI, ei pot suna la acel număr pentru a începe procesul de angajare.

“Avem mai multe metode, da, avem un treasure hunt pe care îl avem ascuns prin nişte site-uri de-ale noastre, şi cei care îl găsesc şi trec de anumite etape, ajung la un număr de telefon, sună şi intrăm într-un dialog”, a explicat generalul.

ADVERTISEMENT

Anton Rog spune că, din punct de vedere legal, SRI poate angaja hackeri și că atunci când operează din partea statului român sunt considerați “white hat”, hackeri etici. Totuși, există o piedică în calea celor care vor să se alăture acestei instituții.

Mai exact, pentru a fi ofițeri de execuție  în cadrul Centrului Național Cyberint, hackerii trebuie să aibă o diplomă de facultate. Totuși, pentru a-și asigura personalul, SRI poate colabora cu aceștia sau chiar să îi ajute să își termine studiile.

ADVERTISEMENT

“O singură problemă este la noi. Pentru a fi ofiţer în SRI trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii, una este să termini o facultate, şi atunci cei care sunt.. mulţi hackeri nu termină o facultate, dar care sunt foarte buni şi recunoaştem lucrul acesta”, a adăugat Anton Rog.

Anton Rog a oferit detalii și despre salariile pe care ofițerii începători le primesc. El spune că un hacker care se angajează la SRI poate primi între 5-6.000 lei lunar.

ADVERTISEMENT

Ce este Centrul Național Cyberint?

Anton Rog a vorbit în cadrul podcastului SRI și despre activitatea desfășurată de către structura pe care o conduce. El a explicat că Cyberint gestionează securizarea infrastructurii informatice critice din România.

“Noi trebuie să securizăm acele infrastructuri a căror afectare produce o disturbare a vieţii sociale, a vieţii economice, a pieţelor financiare. Spre exemplu, sistemul bancar, da, de care n-am fost tot timpul aşa apropiaţi, însă acum au înţeles că e mai bine să fie protejaţi şi de noi pe lângă măsurile pe care şi le iau, Guvernul României, ministerele, agenţiile, infrastructuri care transportă utilităţi, şi aşa mai departe, infrastructurile relevante, care au valenţe critice”, a adăugat Anton Rog.

Șeful Cyberint a oferit detalii concrete legate de activitatea pe care subordonații săi o desfășoară și a vorbit despre un caz din martie-aprilie 2020, de la începutul pandemiei.

El a explicat faptul că Cyberint a destructurat un grup de hackeri care au început să cripteze datele unor spitale din România. O astfel de mișcare a produs o serie de probleme în activitatea medicală și ar fi putut duce chiar și la pierderi de vieți omenești, dar nu a fost cazul.

ADVERTISEMENT