News

Hackerii atacă firmele românești. Tranzacțiile on-line atrag infractorii în plină pandemie de coronavirus

10.08.2020 | 17:10
ADVERTISEMENT

Firmele românești își fac griji în plină pandemie pentru că sunt atacate de grupări de hackeri, atrași de numărul mare de tranzacții on-line din această perioadă.

Majoritatea oamenilor s-au mutat pe internet de teama SARS-CoV-2, prilej pentru hackeri să-și crească activitatea în această zonă.

ADVERTISEMENT

Așadar, pe lângă blocajele economice cauzate de Covid-19, firmele se confruntă și cu hackerii deciși să creeze pagube însemnate.

Hackerii au ieșit la atac asupra firmelor românești, vulnerabile în plină pandemie

O firmă a depus o plângere la DIICOT pentru că o tranzacție i-a fost interceptată de hackeri, care au modificat datele de facturare reale și au sustras 16.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Avocatul Adrian Cuculis a oferit detalii despre acest caz, unul din mii de cazuri la nivel european, în plină pandemie.

Au fost implicate o firmă din România, din Ploiești, cu o firmă din Polonia, importator cam unic pe partea de paleți din plastic. Au fost interceptate facturile trimise de către producătorul din Polonia, către societatea din România. Au fost schimbate doar datele din cont. Acel cont se afla la aceeași bancă. Probabil că au fost și urmăriți sau poate că au mai multe conturi deschise. Au fost schimbate datele de facturare. Numele firmei a rămas același, dar a fost schimbat contul”, a detaliat avocatul.

ADVERTISEMENT

DIICOT va încerca să localizeze hackerii, însă această muncă nu va fi deloc ușoară, în condițiile în care „haiducii” internetului sunt mereu cu doi pași în fața autorităților.

S-a făcut plângere penală la poliție și la DIICOT. Colaborează inclusiv firma din Polonia care și ea este la rândul ei păgubită, deși noi suntem principalii păgubiți, de aici din România. S-a făcut o expertiză informtică deja și acum suntem în căutarea hackerilor.

ADVERTISEMENT

Atâta timp cât suntem în pandemie, atâta timp cât multe dintre tranzacții se fac exclusiv în mediul online este un risc cât se poate de serios. Este vorba despre mai multe infracțiuni de accesare ilegală a sistemelor informatice, în cele din urmă aș merge pe ideea de fals în înscrisuri în vederea obținerii de beneficii materiale, uz de fals pe facturile respective, o serie întreagă de infracțiuni conexe”, a concluzionat avocatul, potrivit B1 TV.

ADVERTISEMENT
Tags: