News

Hackerii îi vizează din nou pe români, de data aceasta cu metoda facturilor neplătite. Ce este și cum funcționează

Hackerii îi vizează din nou pe români, de data aceasta cu metoda facturilor neplătite. Ce este și cum funcționează și de ce polițiștii avertizează pe toată lumea.
24.05.2023 | 14:42
Hackerii ii vizeaza din nou pe romani de data aceasta cu metoda facturilor neplatite Ce este si cum functioneaza
Hackerii îi vizează din nou pe români. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Hackerii îi vizează din nou pe români, de data aceasta cu metoda facturilor neplătite. Ce este și cum funcționează și de ce polițiștii avertizează pe toată lumea să aibă mare grijă să nu cadă în capcană. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis în acest sens un avertisment referitor la primirea unor e-mailuri trimise de hackeri.

Hackerii îi vizează din nou pe români

ACeste e-mailuri fac referire la anumite facturi neplătite de la Orange, deci hackerii se folosesc de metoda facturilor neplătite. Atacatorii cibernetici utilizează în aceste cazuri link-uri pentru a redirecționa utilizatorii către diverse site-uri frauduloase, care conțin conținut falsificat.

ADVERTISEMENT

”Utilizatori din România primesc în ultimele zile e-mail-uri în care sunt avertizaţi despre anumite facturi Orange neplătite, indiferent dacă sunt sau nu clienţi ai companiei. În acest mesaj li se cere să acceseze un link care redirecţionează către site-uri cu conţinut fraudulos, site-uri clonă care folosesc identitatea vizuală a range, tocmai pentru a duce în eroare potenţiala victimă, care poate crede că se află pe un canal oficial de comunicare”, a transmis DNSC.

Practic, românii au toate șansele să rămână fără bani și fără datele personale, dacă vor cădea în capcana hackerilor. Cu toate acestea, tentativele de fraudă online pot fi detectate rapid, cu multă atenție, dacă oricine face o serie de verificări esențiale. În primul rând primul indiciu ar fi că e-mailul respectiv se adresează unei alte persoane, deci din start nu există facturi restante.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, e destul de evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficială pentru respectiva companie, pentru că site-ul unde e redirecționată potențiala victimă e clar un alt domeniu diferit de Orange. Mai mult, atacatorii ”atacă” și componenta psihologică și vor să atragă potențiala victimă să acceseze cât mai rapid link-ul. În acest sens amenință victima cu suspendarea serviciilor, dacă problema nu e remediată urgent.

Polițiștii transmit în acest sens oamenilor să verifice mereu sursa reală a mesajului primit, dar și să evite accesarea de linkuri din surse necunoscute sau dubioase. Mai mult, acestea ar trebui verificate cu o soluție de securitate, înainte de a face click pe orice buton sau link. Și mai important, oamenilor le este transmis să nu furnizeze date personale, de autentificare sau de card, în urma accesării unor astfel de link-uri.

ADVERTISEMENT

De altfel, în urmă cu mai multe săptămâni Polițiștii transmiteau că hackerii sunt puși pe fapte mari și vor să fure datele personale ale oamenilor, precum și cele bancare. În acest sens mii de oameni au primit e-mailuri, care par din surse credibile, dar sunt doar clone ale unor site-uri de încredere.

De exemplu, site-ul unei cunoscute firme de curierat a fost clonat de hackeri, iar utilizatorii sunt informați că adresa coletului e una greșită. După acest pas, oamenii sunt rugați să introducă datele corecte pentru a putea evita returnarea coletului. Paradoxal, mulți cad în plasă pentru că au senzația că mesajul primit e unul legitim, chiar dacă nu au de trimis sau primit niciun colet.

ADVERTISEMENT

Polițiștii spun că hackerii de obicei se află în Rusia și sunt șanse mari ca toate aceste mesaje să fie trimise de hackeri ruși. E cert că războiul informatic dintre Rusia și Ucraina a depășit granițele acestor două țări, iar rușii tind să atace în special locuitorii din Uniunea Europeană, conform Realitatea.

ADVERTISEMENT