News

Hackerii ruşi au lansat atacuri asupra NATO și armatelor unor ţări est-europene, potrivit unui raport Google

Un raport publicat de specialiștii Google arată că rețelele NATO și ale armatelor de pe flancul estic al alianței au fost supuse atacurilor lansate de hackerii ruși dintr-un grup cunoscut ca Coldriver sau Callisto.
31.03.2022 | 14:00
Hackerii rusi au lansat atacuri asupra NATO si armatelor unor tari esteuropene potrivit unui raport Google
ADVERTISEMENT

Atacurile cibernetice asupra infrastructurii militare sau civile sunt o armă pe care Rusia a folosit-o de mai multe ori împotriva Rusiei. După cum arată un raport al Google, o astfel de abordare ar fi fost folosită și împotriva NATO, notează Reuters.

Rețelele militare atacate prin campanii de phishing

După cum a transmis grupul de analiză a amenințărilor al Google, atacurile asupra infrastructurilor militare occidentale au avut loc recent. Trebuie precizat faptul că specialiștii nu au oferit detalii despre forțele armate vizate de aceste atacuri.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, după cum explică Google, aceste atacuri au fost lansate de grupul Coldriver, cunoscut și numele de Callisto.

Un anunț făcut de F-Secure Labs, o companie specializată în securitatea cibernetică, atrăgea atenția că “acest grup este interesat de colectarea informațiilor legate de politicile externe și de securitate ale statelor europene”.

ADVERTISEMENT

“Coldriver, un actor rus în domeniul amenințărilor, denumit uneori Calisto, a lansat campanii de phishing, vizând mai multe ONG-uri și think tank-uri din SUA, armata unei țări din Balcani și un contractor privat din Ucraina.

Cu toate acestea, pentru prima dată, TAG a observat campanii Coldriver care vizează armatele mai multor țări din Europa de Est, precum și un Centru de excelență  NATO”, transmite Google.

ADVERTISEMENT

Aceste atacuri de phishing au fost lansate cu ajutorul unor mesaje transmise de conturi Gmail nou create către conturi oferite de alte companii, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută.

Reprezentații gigantului tehnologic mai atrag atenția asupra faptului că, informațiile lor, arată că niciun cont Google nu ar fi fost afectat de atacurile lansate de hackerii ruși.

ADVERTISEMENT

NATO a comentat în mod indirect raportul publicat de Google și a explicat că se confruntă cu atacuri cibernetice în fiecare zi. În ceea ce privește centrele de excelență, reprezentanții alianței au anunțat că colaborează pe tema acestor campanii de phishing

“Vedem zilnic activități cibernetice rău intenționate”, după cum transmit oficialii alianței nord-atlantice.

ADVERTISEMENT