News

Hackerii ruși vor să “fure” vaccinul pentru noul coronavirus? Anunțul făcut de autoritățile din Marea Britanie

16.07.2020 | 18:54
Hackerii rusi vor sa fure vaccinul pentru noul coronavirus Anuntul facut de autoritatile din Marea Britanie
ADVERTISEMENT

Centru Național de Securitate Cibernetică al Marii Britanii (NCSC) a anunțat că grupurile care lucrează pentru un vaccin COVID-19 sunt atacate de hackerii sponsorizați de Rusia. 

Hackerii vizează organizațiile din Marea Britanie, SUA și Canada, implicate în dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, anunță oficialii de securitate britanici. NCSC susține că firmele de medicamente și grupurile de cercetare au fost vizate de un grup cunoscut sub numele de APT29.

ADVERTISEMENT

Acest grup este considerat că are legături cu Serviciile de Informații ale Kremlinului. Oficialii britanici nu au precizat dacă unul dintre atacuri a avut succes și s-au furat secrete medicale. Ei au subliniat că niciuna dintre cercetări nu a fost compromisă.

Hackerii ruși vor să “fure” vaccinul pentru noul coronavirus? Marea Britanie îi arată cu degetul pe sovietici

Marea Britanie conduce în cursa pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, cu echipa de oameni de știință de la Oxford University și Imperial College London, care conduc eforturile de a găsi tratamentul minune.

ADVERTISEMENT

Foarte rar se întâmplă ca Regatul Unit să afirme în mod explicit că o altă țară se fală în spatele unei campanii coordonate de atacuri cibernetice, însă oficialii britanici au indicat că au colaborat cu SUA și Canada, ambele țări fiind așteptate să își publice propriile actualizări.

Secretarul de externe al Regatului Unit, Dominic Raab, a declarat că este innaceptabil ca serviciile de informații ruse să vizeze cercetarea asupra unui vaccin anti COVID-19:

ADVERTISEMENT

“În timp ce alții își urmăresc interesele egoiste cu un comportament nechibzuit, Marea Britanie și aliații săi continuă munca grea de a găsit un vaccin și de a proteja sănătatea globală. Marea Britanie va continua să contracareze atacurile cibernetice și va colabora cu aliații pentru a-i depista pe făptași”, a spus Raab pentru Guardian.

Grupul APT29 activează de câțiva ani și este cunoscut în comunitatea hackerilor drept “Dukes” sau “Cozy Bear”. Același grup a fost legat de atacurile asupra partidului democrat american din perioada alegerilor din 2016.

ADVERTISEMENT

“Condamnăm aceste atacuri josnice împotriva celor care lucrează pentru a combate pandemia de COVID-19

“Cozy Bear” a căpătat importanță în 2015, când cercetărorii de la Kaspersky Lab au identificat că atacurile cibernetice la adresa rețelelor de la Casa Albă le-au aparținut lor. Anterior, s-a spus că acest grup este controlat de agenția de spionaj FSB.

APT29 folosește o varietate de instrumente și tehnici pentru a încerca să fure secrete, inclusiv folosind email-uri de tip phishing și malware. De asemenea, sunt vizate guvernele și sectoarele energetice.

Paul Chichester, directorul operațiunilor pentru NCSC, a declarat: “Condamnăm aceste atacuri josnice împotriva celor care lucrează pentru a combate pandemia de COVID-19“.

ADVERTISEMENT