News

Hackerii trimit e-mailuri false în numele Poliției. Ce metodă folosesc și cum vor să fure banii oamenilor

Mii de e-mailuri false, trimise în numele Poliției, au înșelat mii de români. Aceștia au primit un mesaj halucinant și au trimis bani, de frica legii.
06.09.2022 | 07:52
Hackerii trimit emailuri false in numele Politiei Ce metoda folosesc si cum vor sa fure banii oamenilor
Mailuri false din partea Poliției. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Scenariul folosit de hackeri, căci ei sunt de fapt în spatele mesajelor, e simplu. Oamenilor li se transmitea într-un mesaj semnat de Poliție că sunt cercetați pentru pedofilie și pornografie infantilă.

Mesaje false de la hackeri, în numele Poliției

Pentru a scăpa de acest dosar penal, oamenii puteau trimite câteva sute de lei într-un cont, pentru iertarea păcatelor. Păcate care, în teorie nu existau. Așadar, greu de înțeles, unii naivi chiar au căzut în această plasă și au trimis bani, panicați de mesaje.

ADVERTISEMENT

Observatornews a obținut mărturia lui Marian, unul dintre cei care a primit acest mesaj. “La ora 6 și ceva dimineața. 6:20 am primit acest e-mail. În primă fază am intrat un pic în panică. Nu am avut niciodată probleme cu legea, cu Poliția”, explică bărbatul.

Hackerii trimit mii de astfel de e-mailuri tocmai pentru că speră să dea lovita. Naivii, sau cei care se simt cu musca pe căciulă, vor trimite banii și le vor deschide ușa hackerilor pentru lovituri viitoare. Odată ce e făcută o plată în conturile hackerilor, datele personale și conturile bancare ale persoanei care a făcut plata sunt compromise.

ADVERTISEMENT

Comisarul-șef Octavian Dan le transmite românilor că Poliția Română nu va solicita niciodată bani pe e-mail. “Poliția Română nu solicită niciodată prin e-mail-uri date cu caracter personal sau plata unor sume de bani ca amenzi sau despăgubiri. Recomandăm cetățenilor să nu dea curs unor astfel de solicitări și să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliție”, a transmis Dan.

Hackerii au conceput, de fapt, zeci de astfel de mesaje diferite, prin care avertizează oamenii că au comis o infracțiune. De exemplu, într-o altă situație citată de Observatornews, hackerii se dau drept reprezentanți ai Brigăzii Rutiere care cer bani unor oameni pentru încălcări ale legii rutiere, deși nici măcar nu dețin carnet de șofer. Acoperind o paletă cât mai largă de infracțiuni, în mesajele false, hackerii își cresc șansele să prindă în plasă mai multe persoane, care probabil chiar se consideră vinovate.

ADVERTISEMENT

Experții ne transmit, totuși, cum putem să ne dăm seama că mesajul primit e un fals. De altfel, orice om normal își poate da seama fără probleme că are în față un simplu fals.

“Sunt câteva greșeli gramaticale, sunt tot felul de instituții menționate care nu există în România. Când primim orice fel de mesaj pe internet care vine cu o urgență în spatele lui. Atenție, trebuie să faci neapărat ceva acum pentru că se întâmplă ceva rău. La fel, trebuie să ne pună în gardă”, transmite expertul în securitate cibernetică Silviu Stahie.

ADVERTISEMENT

Așadar, dacă primiți un mesaj din partea unei instituții a statului care vă amenință și, cel mai important, vă cere bani, șansele sunt foarte mari ca acest mesaj să fie un fals orchestrat de diverși hackeri.

ADVERTISEMENT
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”