News

Gică Hagi: “Ianis, Balon de aur!” Ce cred psihologii şi oamenii de fotbal

Gheorghe Hagi crede că fiul său Ianis poate câştiga Balonul de aur. E bună sau îi poate face rău lui Ianis această presiune? FANATIK a încercat să găsească un răspuns, discutând cu sociologi, psihologi şi importanţi oameni de fotbal.
16.02.2018 | 15:49
Gica Hagi Ianis Balon de aur Ce cred psihologii si oamenii de fotbal

“Dinastia Hagi”… S-a vorbit enorm pe marginea acestei idei. Românii au nevoie de Hagi, de… ambii Hagi. De ce să nu-şi depăşească junele maestrul? Mai ales când părintele declară despre fiul său că acesta e capabil să-l întreacă şi să izbutească ceea ce niciun fotbalist român, nici măcar el, Hagi senior, n-a reuşit: să câştige Balonul de Aur! FANATIK a apelat la patru importanţi oameni de fotbal şi la câţiva specialişti în “driblinguri” psihologice, pentru a afla dacă Hagi şi-a încărcat emoţional fiul sau dacă i-a ridicat moralul.

Relaţia dintre Ianis Hagi şi Fiorentina s-a dovedit o poveste de dragoste cu final trist. Tânărul jucător român s-a întors acasă, cum ar spune unii, “cu coada între picioare”, după ce mai mult a şomat decât a jucat. Două prezenţe într-un an şi jumătate înseamnă prea puţin pentru fotbalistul repatriat la Viitorul, cu 2 milioane de euro. Numai că Hagi junior este un fotbalist teribil de talentat, iar experţii îi prevăd o carieră frumoasă, în ciuda acestui eşec.

Pariu pe un “mânz” de 19 ani

Unul dintre experţi este şi tatăl său, antrenorul său, omul care i-a pus ghetele în picioare şi care visează să-l vadă mai sus decât a ajuns el însuşi. Poate că pentru unii, declaraţia lui Gică Hagi (“ştiu că Ianis poate, într-o zi, să câştige Balonul de Aur. E decar, un foarte bun pasator şi loveşte foarte bine cu ambele picioare”) a fost surprinzătoare. Corect, e prematur să vorbeşti despre un puşti de 19 ani că ar putea deveni, “într-o zi”, cel mai bun jucător al planetei. Dar cine nu visează frumos nu câştigă… În ceea ce ne priveşte, am încercat să aflăm dacă pariul lui Hagi cu el însuşi, cu fiul său şi într-un final cu istoria fotbalului românesc are şansă să fie câştigat. De noi toţi. Doar că, aşa cum veţi observa, părerile sunt împărţite, mai ales în privinţa “presiunii” la care este… sau nu supus Ianis.

Emerich Ienei: ”Poate că Gică a greşit, dar au greşit şi italienii!”

Emerich Ienei, singurul antrenor român care se poate lăuda atât că a cucerit Cupa Campionilor Europeni, cât şi că l-a avut elev pe Gică Hagi, declară: ”Iniţial şi eu am spus că nu e chiar atât de bine pentru un copil tânăr şi talentat ca însuşi tatăl lui să facă o asemenea declaraţie, care să-l „mişte” din punct de vedere psihic. Totuşi, probabil că Hagi a fost foarte supărat că Ianis nu a fost lăsat să joace la Fiorentina. Indiferent de vârstă sau de alte detalii, dacă un jucător are valoare, antrenorul nu-l poate scoate din echipă. Mai ales dacă are 19 ani! Eu l-am văzut jucând, are calităţi foarte bune şi cred că va evolua. Poate că Gică a greşit de data asta, dar au greşit şi italienii. Cred că într-un an, dacă ar fi rămas în atmosfera fotbalului italian, Ianis ar fi crescut mai mult. Are un fizic bun, şi-ar fi putut îmbunătăţi tehnicitatea. Sigur, e o situaţie foarte dificilă, din punctul de vedere al unui tată. Eşti părinte şi îţi doreşti ca fiul tău să te depăşească, dar trebuie să ai mare grijă la consilierea lui psihologică. Acum, copilul s-a întors acasă şi a reintrat în atmosfera de familie. În plus, tatăl său este şi cel care îl antrenează, mai ales că a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti ai ţării. Dacă Ianis va fi crescut bine din punct de vedere psihologic şi dacă este capabil să joace alături de fotbalişti mai vârstnici decât el, atunci va putea, într-adevăr, evolua. Nu trebuie, neapărat, să-l comparăm cu tatăl său şi să ne gândim că Hagi senior a fost aproape de a câştiga Balonul de Aur. De altfel, noi facem o mare greşeală, spunând despre unul sau altul că a fost cel mai mare jucător al României. Fiecare perioadă a avut antrenorii şi jucătorii ei cei mai buni”.

Cornel Dinu: „Ca tată, atitudinea e de înţeles”

Un alt fost selecţioner al naţionalei României, Cornel Dinu, are o părere rezervată şi duce discuţia în zona tehnică. „Ca tată, e de înţeles atitudinea lui Gică. Îi oferă lui Ianis multă încredere, iar băiatul trebuie să răspundă cu aceeaşi încredere. Din punctul de vedere al antrenorului, Hagi trebuie să-i restricţioneze lui Ianis zona de joc, pentru că e un copil care vrea să le facă pe toate şi nu are cum. Spre exemplu, Eric juca doar în spatele vârfului. Nimic mai mult. La Ianis contează şi faptul că nu a mai jucat de un an şi jumătate. Asta se vede, dar în scurt timp, meci cu meci, problema se va rezolva”, ne-a precizat „Mister”.

Mircea Sandu: „Aşa e neamul machidonilor, cu un surplus de tupeu!”

Mircea Sandu are avantajul de a-i fi fost coechipier lui Gică şi, de asemenea, că îl cunoaşte foarte bine pe Ianis. „Naşu’” nu se hazardează în previziuni exagerate… „Ianis nu este, deocamdată, un jucător copt. În proporţie covârşitoare, marii fotbalişti au câştigat Balonul de Aur după vârsta de 25 de ani. Nu ştiu dacă această dorinţă a lui Gică, pe care probabil i-a împărtăşit-o şi fiului său, se va materializa, mai ales dacă Ianis va juca în România. Un asemenea trofeu poate fi cucerit numai în condiţii deosebite. Trebuie să joci în Champions League, să câştigi trofee… Doar câţiva fotbalişti est-europeni au reuşit această performanţă. Savicevici, Stoicikov… Dar jucau la Milan sau la Barcelona… Pe Gică l-am avut coechipier de mic. Avea personalitate… Ianis creşte frumos, mai ales din punct de vedere fizic. Are tehnică bună, dar trebuie să mai capete un pic de forţă. Să dea Dumnezeu să calce pe urmele tatălui său, nu neapărat să câştige Balonul de Aur. Mai ales că e născut în aceeaşi zi cu mine, pe 22 octombrie… Să ştiţi că Hagi senior nu l-a încărcat cu această declaraţie. Aşa e neamul machidonilor, ca şi cel al oltenilor… Sunt oameni foarte ambiţioşi, cu un surplus de tupeu, care îşi fixează nişte ţinte pe care, de obicei, le ating”, crede Mircea Sandu.

Miodrag Belodedici: ”Nu cred că Gică l-a încărcat psihic!”

Când a fost interpelat de fanatik.ro, cel mai galonat fotbalist din istoria României, Miodrag Belodedici, tocmai revenise dintr-un voiaj obositor, de la Braşov. Întrebarea „dacă Gică l-a încărcat, din punct de vedere psihic, pe Ianis cu respectiva declaraţie”, l-a luat prin surprindere… „Ştiu eu dacă i-a creat deservicii?… Sincer, nu-mi dau seama… E între părinte şi copilul lui. Şi tata avea încredere în mine şi spunea că sunt cel mai bun, dar… Totuşi, nu cred că-l încarcă psihic sau că pe Ianis l-ar deranja declaraţiile tatălui său. E deja un băiat matur, ştie ce trebuie să facă…”, e convins Belo.

Sociologul Andrei Popescu: ”Gică procedează corect!”

Am “degajat” apoi discuţia departe de “dreptunghiul verde” şi către specialişti din domeniul socio-psihologic. Reputatul sociolog Andrei Popescu a fost ferm şi scurt: ”Din punctul de vedere al unui tată, Hagi procedează corect. Urmează ca şi fiul lui să confirme aşteptările.”

Psihologul Cristian Munteanu: „Este un cec în alb, nu o presiune!”

Psihologul Cristian Munteanu s-a arătat plăcut impresionat de acest subiect. „E foarte bine că Hagi vede în băiatul său un lider. Marii campioni s-au desăvârşit pentru că au fost susţinuţi şi pentru că li s-a oferit încredere. Pe baza filiaţiei şi a imboldului de tipul „poţi să faci asta”, poţi transmite un mesaj teribil. Îi dai copilului aripi! În sala de haltere se folosesc, deseori, asemenea tehnici, iar sportivul antrenat ridică odată 201 kg şi apoi 220! Dacă tatăl îi oferă încredere e perfect! Este un cec în alb, nu o presiune! Până la urmă, e şi un lucru normal, pe sistemul: „Dacă tu ai stofă, poţi să faci mai mult ca mine!”. Dacă s-ar petrece lucrurile invers, ar fi o crimă! Natura umană este sănătoasă şi ne oferă asemenea reacţii. Totul vine din bunul simţ al speciei!”.

Psihoterapeutul Maria Popa: „Modelul tatălui este decisiv!”

Nu putea lipsi nici opinia avizată a unei doamne. Psiho-terapeutul psihanalitic Maria Popa, specialistă în tratamentul copiilor şi tinerilor, are următoarea părere: ”Copiii au nevoie de un ideal, iar încrederea în părinţi este fundamentală pentru o conştiinţă de sine sănătoasă. Părinţii, îndeosebi părinţii celebri, influenţează în mod decisiv destinul copiilor lor, punând presiune direct sau indirect. Viaţa unui fiu este influenţată de modul în care tatăl îşi proiectează asupra lui idealul de glorie, succes, recunoaştere publică, etc. Modelul tatălui este decisiv pentru deciziile de viaţă ale fiului, iar de cele mai multe ori, băieţii vor să devină ceea ce sunt taţii lor sau chiar să-i depăşească. După părerea mea, pentru ca Ianis Hagi să poate face o figură notabilă şi să câştige Balonul de Aur, trebuie, în primul rând, să facă faţă, din punct de vedere psihic, presiunii generate de aşteptările tatălui său”.

Explozia lui Gică la adresa lui Pantaleo Corvino: „Ai greşit, dar noi mergem mai departe”

În urmă cu doar câteva zile, Gică Hagi l-a făcut arşice pe directorul sportiv al Fiorentinei, Pantaleo Corvino: „Susţine-l pe băiat şi nu-l lăsa să plece. Nu ai nimic de zis? Ianis nu e un jucător rău şi tu ştiai asta! Nu ai decis bine pentru club! Fiorentina a pierdut un jucător bun, precum mulţi jucători de număr 10 buni pe care i-a avut în istorie. Aşa cred eu, care am jucat fotbal, că Fiorentina a pierdut un mare fotbalist. Îmi pare rău, dar te salut din România. Mergem mai departe şi vedem ce se va întâmpla”. În replică, Pantaleo Corvino a declarat: ”Antrenorii au fost cei care nu l-au folosit pe Ianis Hagi, nu eu. În mod sigur, n-a fost alegerea mea ca el să nu joace”.

750.000 de euro este cota actuală a lui Ianis Hagi, similară cu aceea din momentul plecării la Fiorentina
2 meciuri a jucat fiul „Regelui” la formaţia „Viola”

Parada de 1 decembrie, LIVE VIDEO, acum. Sonia Simionov şi Cristi Popovici transmit...
Parada de 1 decembrie, LIVE VIDEO, acum. Sonia Simionov şi Cristi Popovici transmit cea mai mare defilare din istorie pe sub Arcul de Triumf din Capitală
”Amanta” lui Lionel Messi a decis să rupă tăcerea și să spună totul
”Amanta” lui Lionel Messi a decis să rupă tăcerea și să spună totul
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o...
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
A murit marea actriță a României! Toată țara o plânge
A murit marea actriță a României! Toată țara o plânge
Tragedie de Ziua Națională. A fost găsit împușcat în cap
Tragedie de Ziua Națională. A fost găsit împușcat în cap
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
Tolontan: Care este adevărata Românie? Cea solidară sau cea a șmecheriei?
Tolontan: Care este adevărata Românie? Cea solidară sau cea a șmecheriei?
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!