News

Hagi şi Popescu fac echipă cu banii preşedintelui turc Erdogan!

Cumnaţii Gică Hagi şi Gică Popescu plănuiesc să plece la vară în Turcia să resusciteze o echipă, primul ca antrenor, al doilea ca manager.
03.04.2018 | 20:01
Hagi si Popescu fac echipa cu banii presedintelui turc Erdogan

Gică Hagi şi Gică Popescu sunt aproape să lucreze, în sfârşit, împreună, după ce au jucat împreună în echipa naţională şi la Galatasaray Istanbul. Vremurile bune de la „Cim Bom Bom” au făcut din cei doi cumnaţi unii dintre cei mai iubiţi fotbalişti străini din Turcia, acolo unde se prefigurează să continue cariera celor doi, la un nivel superior.

Hagi şi Popescu se pregătesc să plece în vară la Izmir, pentru a pune pe picioare un proiect de sute de milioane de euro. Karşiyaka SK este clubul pe care trebuie să-l resusciteze cei doi cumnaţi, club vechi de 105 ani, fondat pe 1 noiembrie 1912, acum pe locul 17, penultimul, în seria „albă” (beyaz) din cele două ale ligii a treia, cu 18 puncte în 29 de etape (5 victorii, 9 egaluri, 15 înfrângeri, golaveraj 28-42). Karşiyaka n-a mai jucat în prima divizie din 1996.

Hagi şi Popescu fac echipă cu banii preşedintelui turc Erdogan!

Proiectul propus lui Hagi şi Popescu se întinde pe 3 ani şi este susţinut de sute de milioane de euro, bani veniţi de „sus” de tot, de la cel mai înalt nivel din Turcia. Adică, nici mai mult, nici mai puţin, decât preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan! Fost fotbalist în tinereţe, acum are 64 de ani, Erdogan a jucat începând de la 15 ani la formaţiile de amatori Erokspor, Camialti şi IETT. A evoluat câte 7 ani la fiecare dintre ultimele două echipe amintite, pe postul de atacant şi a primit în toată cariera sa un singur cartonaş roşu pentru că a protestat la o decizie a arbitrului. A rămas un mare îndrăgostit de fotbal şi ar vrea să o vadă din nou pe Karşiyaka în Super Liga, alături de Galatasaray, Fenerbahce sau Beşiktaş.

Victor Ponta a dat „pontul”

Cum a ajuns preşedintele turc la soluţia Hagi – Popescu? Prin Victor Ponta, un mare admirator al „Baciului”, aflat în relaţii foarte bune cu Erdogan din anii în care a fost prim-ministru. De altfel Gică Popescu a şi declarat recent că el şi Hagi vor pleca în străinătate la sfârşitul sezonului: „Gică (n.a. – Hagi) ar fi putut pleca în fiecare an. Am fi putut pleca împreună, dar nu am făcut-o pentru că el a vrut să rămână aici. Poate să antreneze la un nivel foarte înalt, a avut proiecte puse pe masă, dar ţine foarte mult la proiectul de la Viitorul. La sfârşitul sezonului, cu siguranţă am putea pleca. Probabil că mai sunt şi alţi antrenori care pot conduce Viitorul în aceeaşi strategie pe care a stabilit-o Gică. Sunt convins că Academia are resursele necesare pentru a continua şi fără Gică. Plecăm împreună”.

„Surprinşi” asupra faptului

În noiembrie 2017 presa din Turcia i-a „prins” pe Hagi şi Popescu la Izmir şi a relatat despre posibilitatea ca ei să se implice în redresarea lui Karşiyaka. Cei doi Gică s-au întâlnit atunci cu preşedintele clubului, Multu Altug. S-a scris că în spatele încercării de revitalizare a echipei s-ar afla Mikhail Prokhorov, un miliardar rus de 52 de ani, cu o avere de peste 9 miliarde de dolari, care deţine 80% din echipa americană de baschet Brooklyn Nets din NBA.

Prokhorov a făcut avere cu metale preţioase. A deţinut cea mai mare companie producătoare de nichel şi paladiu din lume, „Norilsk Nickel”, şi a fost preşedintele „Polyus Gold”, cel mai mare producător de aur din Rusia. În martie 2012 a participat ca independent la alegerile pentru preşedinţia Rusiei şi a ieşit pe locul 3, cu 7,94 % din voturi. Este considerat de presa turcă doar un „paravan” pentru banii care ar veni de la preşedintele Recep Tayyip Erdogan, iniţiatorul proiectului de readucere a lui Karşiyaka pe prima scenă fotbalistică a Turciei.

„Vreau să antrenez un club în străinătate, să câştig în Europa. Şi, a doua dorinţă, vreau să conduc o echipă naţională. După atâţia ani în care am format totul la Viitorul, am ieşit şi campion la seniori, vreau să trec la următorul nivel. Sunt dispus să iau o echipă care are ambiţii, la un nivel bun. Pe mine m-aţi pierdut definitiv. Primul meu gând este să plec din ţară. Vreau să-mi văd de drumul meu, pentru că nu e loc de mine acasă” – Gică Hagi

„La sfârşitul sezonului, cu siguranţă am putea pleca. Probabil că mai sunt şi alţi antrenori care pot conduce Viitorul în aceeaşi strategie pe care a stabilit-o Gică. Sunt convins că Academia are resursele necesare pentru a continua şi fără Gică. Plecăm împreună” – Gică Popescu

22 de ani au trecut de când Karşiyaka SK n-a mai jucat în prima ligă din Turcia

13 milioane de euro a luat Gică Hagi pe 12 jucători „produşi” de la zero de Academia sa: Cristian Manea, Florinel Coman, Răzvan Marin, Dragoş Nedelcu, Florin Tănase, Romario Benzar, Alexandru Mitriţă, Aurelian Chiţu, Gabriel Iancu, Alexandru Târnovan, Mihai Bălaşa, Ionuţ Vână

Tags: