News

Hagia Sofia, transformată în moschee. Decretul a fost semnat de președintele Recep Erdogan

10.07.2020 | 20:01
Hagia Sofia transformata in moschee Decretul a fost semnat de presedintele Recep Erdogan
ADVERTISEMENT

Hagia Sofia va redeveni moschee, după ce președintele Recep Erdogan a semnat decretul de redeschidere a lăcașului de cult pentru rugăciunile islamice.

Președintele turc a semnat decretul prin care celebra Catedrală Sfânta Sofia va fi redeschisă pentru rugăciuni islamice, spre nemulțumirea Rusiei.

ADVERTISEMENT

Erdogan a publicat decretul pe Twitter, după ce o instanță turcă a anulat un decret guvernamental din 1934, care transforma Catedrala în muzeu.

Catedrala Sfânta Sofia va fi transformată în moschee de turcii conduși de Erdogan

Decizia din 1934 a deschis calea transformării clădirii în moschee, cu toate că au existat proteste internaționale împotriva unei astfel de mișcări, potrivit Europa Liberă.

ADVERTISEMENT

Americanii au cerut oficial Turciei să mențină Catedrala Sfânta Sofia ca muzeu și să nu-i schimbe statutul în moschee.

„Guvernul Turciei a administrat Catedrala Sfânta Sofia ca muzeu – recunoscută oficial de UNESCO ca parte a Zonelor Istorice din Patrimoniul Mondial al Istanbulului – într-o manieră excepțională timp de aproape un secol. Solicităm guvernului Turciei să continue să mențină Hagia Sophia ca muzeu”, au transmis reprezentanii Departamentului de Stat al SUA.

ADVERTISEMENT

Mike Pompeo a catalogat catedrala drept un „testament al expresiei religioase și al geniului artistic și tehnic, reflectat în bogata și complexa sa istorie de 1.500 de ani”.

Statele Unite ale Americii consideră schimbarea statutului catedralei ca pe o „diminuare a moștenirii acestei clădiri remarcabile și a capacității sale de neegalat – atât de rară în lumea modernă – de a servi umanitatea ca o punte, de care e atât de multă nevoie, între tradiții și culturi de credință diferită”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Hagia Sofia (din greacă de la Αγια Σοφια, Aghia Sofia, „Sfânta Înțelepciune”) a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol. Ulterior a fost transformată în moschee, după căderea Constantinopolului, ajungând în cele din urmă muzeu. A fost construită în anul 356.

Turcii au sărbătorit în acest an, în 29 mai, 567 de ani de la cucerirea otomană a Constantinopolului și rugăciunea islamică a răsunat din Catedrală, deși lăcașul de cult era gol din cauza pandemiei de Covid-19.

Ministrul turc al turismului Mevlut Cavusoglu a participat la slujbă, care a citit sura lui Fath „cuceritorul” cu trimitere la Muhammad al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

Guvernul de la Atena a considerat „inacceptabilă utilizarea unui sit destinat altor culte” și mai multe instituții de presă apropiate de Biserica Catolică au condamnat gestul.

Erdogan le-a replicat dur contestatarilor: „La Atena nu există nici măcar o moschee, spre deosebire de Istanbul, unde multe biserici sunt mereu active. Guvernul grec nu are legitimitate să administreze Turcia și ar trebui să evite să genereze controverse inutile. Dacă vor depăși în continuare limita, vom ști cum să răspundem. Aghia Sofia (Ayasofya) se află pe teritoriul turc, a fost cucerită, iar ceea ce se întâmplă în țara noastră are legătură cu proprietatea noastră, ne privește doar pe noi. Nu este deloc o problemă internațională, ci este o problemă de suveranitate națională”.

Rușii au reacționat și ei dur și au catalogat transformarea Catedralei în moschee drept „o încălcare inacceptabila a libertății religioase”.

ADVERTISEMENT