News

“Haide, SimoMiki!” Cu cine a ţinut Ion Ţiriac şi de ce au fost aşa puţini români în tribune. Momentele nevăzute la TV într-un REPORTAJ de la Wimbledon. FANATIK, singurul site din România prezent la meciul Simona Halep – Mihaela Buzărnescu

04.07.2019 | 09:35
Haide SimoMiki Cu cine a tinut Ion Tiriac si de ce au fost asa putini romani in tribune Momentele nevazute la TV intrun REPORTAJ de la Wimbledon FANATIK singurul site din Romania prezent la meciul Simona Halep  Mihaela Buzarnescu

E ora 14:00 la Londra, 16:00 la Bucureşti, iar pe terenul 2 de la All England Lawn Tennis Club, acolo unde e programat meciul Simona Halep – Mihaela Buzărnescu, din turul 2 de la Wimbledon, servele monstruoase ale americanului Reilly Opelka continuă să-l ţină în corzi pe Stan “the Man” Wawrinka. La doar 21 de ani, Ghiţă Mureşan al tenisului serveşte cu 235-240 km/oră, de la înălţimea celor 211 cm, cu uşurinţa şi obişnuinţa cu care ne verificăm noi facebookul. Să te ferească Dumnezeu să te lovească o minge servită de american! Parcă şi pereţii de la peluze, acoperiţi cu straturi dese de prelată, schelălăie ca un câine în ploaie, la fiecare contact cu serva lui Reilly. Fostul lider mondial se clatină şi, 13 minute mai tîrziu, pierde propriul serviciu şi, implicit, meciul.

Terenul 2 de la Wimbledon a fost plin la meciul Wawrinka - Opelka
Terenul 2 de la Wimbledon a fost plin la meciul Wawrinka – Opelka

Arena de 4.000 de locuri, neîncăpătoare de-a lungul meciului celor doi, aproape că se goleşte când fetele noastre intră pe teren. Au mai rămas căteva sute de fani pe terenul 2 la duelul românesc mult aşteptat. Simona şi Mihaela se îmbrăţişează la centrul terenului. E ultimul semn de prietenie dinaintea războiului. În tribune, oamenii din stafful celor două jucătoare se aşază unii lângă alţii, despărţiţi de un coridor de acces. Doar Ion Ţiriac preferă un loc mai spre centru, să fie cât mai aproape de baselineul Simonei Halep. Deci, e clar că azi e managerul Simonei şi nu preşedintele FRT 🙂

Simona Halep - Mihaela Buzarnescu la Wimbledon, sau cand albul devine rosu- galben şi albastru
Simona Halep – Mihaela Buzarnescu la Wimbledon, sau cand albul devine rosu- galben şi albastru

Halep – Buzărnescu, atmosferă de picnic londonez cu mult prea puţini români

Simo câştigă tragerea, alege să primească. Serveste Miki. „Haideţi, fetelor”, se aude din tribună. Haide, SimoMiki!

Miki face dublă greşeală la minge de break şi Simona are 1-0. “Mr T”, cu aceeaşi privire implacabilă, nu schiţează nicio grimasă. Simona face 2-0, în timp ce lângă noi o doamnă respectabilă îşi rujează buzele. E atmosferă de sărbătoare câmpenească. Numai mirosul de mici ne lipseşte din nări… Deh, suntem la Wimbledon, nu la Cocoşatu! Mihaela Buzărnescu îşi face, în cele din urmă, serviciul, deşi a mai bifat o dublă greşeală.

Un avion brăzdează cerul şi acoperă sonor geamătul Simonei. Ţiriac ridică uşor privirea… Probabil al dumitale, nea Ioane, e mai silenţios ? Între timp, Simona face o serie de greşeli neforţate şi pierde gameul la zero! Dar Halep nu renunţă şi cere „challenge” la ultima minge. “Hawk eye-ul” englezesc nu-i dă dreptate, mingea e afară şi e 2-2, după 12 minute.

FANATIK a fost martor la un nou moment unic in sportul romanesc!
FANATIK a fost martor la un nou moment unic in sportul romanesc!

„Hai, Miki! Curaj!”, îi strigă Arti Apostu, antrenorul lui Buzărnescu. Degeaba însă. „Simona e ca o fiară pe teren”, vorbele Monicăi Niculescu, se transpun pe dreptunghiul verde. Halep face ochii mici, ia poziţia de atac şi face rebreak într-o clipită! E clar. Sfertul academic a trecut, iar ale noastre scot cuţitele pe masă.

Simo face 15-0, dar Miki o pasează inteligent stânga – dreapta şi e 15-15. Simona îşi lasă capul pe spate. Nu, nu vrea să se bronzeze, deşi soarele arde tare pe terenul 2. Românca din tribune cu „hai, fetele” se dă cu cremă. E atmosferă de picnic londonez, la 30 grade.

Una dintre putinele romance prezente in tribune la meciul Simona Halep - Mihaela Buzarnescu
Una dintre putinele romance prezente in tribune la meciul Simona Halep – Mihaela Buzarnescu

De ce au fost aşa puţini români în tribune la duelul românesc Halep – Buzărnescu

Urmează două erori neforţate, completate de un winner cross al Mihaelei şi e iar rebreak. Se merge cap la cap: 3-3! Şi-ncă un rebreak! 4-3, după un schimb superb de mingi, purtat pe tuşele terenului şi încheiat cu un lung de linie al Simonei. Cel mai frumos de până acum. Halep strânge pumnul şi-şi fixează stafful. Nu mai e loc de prietenii. Fetele astea sunt atât de concentrate încât se sfâşie din priviri!

Iar Halep reuşeşte a doua desprindere din set. Face 5-3, Miki greşeşte o minge şi dă primele semne de nervozitate. Apoi încă una. Şi-că una! Ufff! Set, 6-3, după 29 de minute. Cu un ochi râdem, cu celălalt plângem! Astăzi ţinem cu SimoMiki! N-ai cum altfel, n-or fi ele perfecte, nici prietene la cataramă, dar sunt ale noastre. Şi trebuie „să le punem pe un piedestal”, vorba Anei Bogdan.

Simona Halep si Mihaela Buzarnescu au facut un meci excelent la Wimbledon
Simona Halep si Mihaela Buzarnescu au facut un meci excelent la Wimbledon

Lumea se dă deja cu Simona. Inclusiv străinii, sau mai bine zis străinii, pentru că români… nu prea. E printre puţinele meciuri sau turnee în care Simona parcă joacă în deplasare. Sau pe teren neutru. D-aia nici nu-i place ei noul format al Fed Cup şi-o bate gândul să se retragă. Nu tu drapele tricolore, nu ţipete sau aplauze frenetice. Înainte de meci, un prieten român stabilit de ani buni la Londra şi cu o leafă pe măsură, îmi dezvăluia că şi pentru el preţurile sunt mari. “Coane, crede-mă ce-ţi pun, că doar la resale ajungem şi noi să vedem meciurile Simonei la Wimbledon”  Preţurile la Wimbledon sunt, pentru români, uriaşe. Chiar şi pentru un meci ca ăsta, în care ne joacă mâna dreaptă, Simo, cu mâna stângă, Miki.

Simona – Mihaela şi duelul antrenorilor: Daniel Dobre – Arti Apostu

„Hai, ia fiecare punct şi joacă”, o încurajează Arti pe Mihaela. De partea cealaltă, Daniel Dobre strânge pumnul satisfăcut. E deja 1-0 pentru Simona şi dacă face şi un break, e cam gata, ne spunem. Buzărnescu nu se lasă şi, deşi greşeşte destul de mult, se ţine scai de Halep.

Daniel Dobre a trait la intensitate maxima meciul Halep - Buzarnescu
Daniel Dobre a trait la intensitate maxima meciul Halep – Buzarnescu

E 30-30. Urmează un schimb lungi de mingi. Al naibii de important. Soarele arde pe tastatura şi degetele noastre odată cu ea. Miki începe să geamă cu fiecare lovitură. Dă totul din ea! Câtă tensiune! Şi mingea se duce afară pe atacul Mihaelei. Halep are şansă de break. Dar rolurile se inversează la schimbul următor. Atacă Simona la fileu, iar Miki o surprinde cu un lung de linie. „Deuce”, anunţă arbitrul. E bine la umbră, doamnă? Pe noi ne ia cu călduri şi nu doar de la soare. Simona îşi pune toată experienţa în valoare şi face breakul. E 2-0 şi poate fi momentul decisiv al meciului.

„Eram condusă cu 2-0 în setul decisiv şi am revenit. Ăla a fost momentul cheie al meciului meu cu Petkovic. La 3-0, e greu să mai revii în decisiv”, spunea, deunăzi, Monica Niculescu. Iar pentru Miki, la 0-1 la seturi, setul 2 e decisiv! Halep are două mingi de 3-0, dar Buzărnescu îşi ridică nivelul. Nu se lasă! Ia trei mingi la rând pe loviturile sale şi are minge de break! Vorbele Monicăi parcă se aud din ce în ce mai tare. Zici că are un on-court-coaching cu Mihaela! Miki o împinge pe Simona mult în spatele baselineului. Şi o forţează să greşească. E 2-1, şi Miki e back in business! Să vedem dacă o ţine şi serviciul…

Simona suflă în degete şi-şi pregăteşte loviturile de „fiară”. Prima se opreşte în fileu. Mihaela însă, o copiază. Multe mingi afară însă pentru Halep şi scorul e 2-2. Deci, a ţinut-o! Şi o ţine şi gameul 5! Buzărnescu face break şi câştigă al treilea game consecutiv! Şi se duce şi spre al patrulea, cu un lung de linie excepţional! Simona nu dă semne de nervozitate, dar să fiţi convinşi că nu e deloc fericită. Deşi are inteligenţa şi experienţă să nu mai facă nunţi la victorii şi înmormântări la înfrângeri. E 4-2. Sasnovich a avut 5-2 şi minge de set şi tot nu l-a câştigat. De ce s-ar enerva?!

Incidentul care a scos-o, pentru moment, din mână pe Mihaela Buzărnescu

Şi, totuşi, încă o minge a Simonei se duce afară. Urmată de o scurtă câştigătoare a Mihaelei. E 30-30 şi meciul se întrerupe! Unui bărbat în vârstă i s-a făcut rău. Paramedicii intervin în câteva secunde. Staţi liniştiţi, sunt destui băieţi îmbrăcaţi în verde la Wimbledon, mai mulţi decît avem noi într-un spital în România! Miki aleargă şi aduce o apă. Lumea e în picioare, o aplaudă pentru gest, dar e îngrijorată. După 5 minute de întrerupere, omul se ridică, iese din arenă pe picioarele lui, iar meciul se reia. De bun augur pentru Halep, care face gameul şi întrerupe seria lui Buzărnescu.

Momentul in care paramedicii intervin cand un barbat a lesinat de la caldura si dezhidratare
Momentul in care paramedicii intervin cand un barbat a lesinat de la caldura si dezhidratare

“Haide, măi!” se aude şi dinspre Ion Ţiriac. Simte că e momentul prielnic pentru Simona să tranşeze meciul! Iar Halep face breakul, e 4-4, şi Simona culege aplauze din toate direcţiile. De la câteva sute de spectatori, acum sunt cam 3.000, majoritatea britanici. Răzleţ, se mai aude câte un românesc „Hai, Simona!”

E 4-4, 30-30. Cine are nervii mai tari, ia gameul şi are prima opţiune la set. Miki scoate din joben un retur câştigător. Are minge de 5-4, dar fileul i se opune. “Deuce!” Din nou! Miki forţează, Simo greşeşte, şi, într-un final, e break Buzărnescu! Ptii! Avem o bătălie pe cinste! Mihaela e la un game de a duce meciul în decisiv!

Simona Halep strage pumnii dupa un punct important castigat
Simona Halep strage pumnii dupa un punct important castigat

30-15. Out, dar Simona cere challenge. Rămâne out! „Oh, My Goshhhh!” Un oftat prelung cuprinde arena. Englezii ţin cu Halep. Sau mai bine zis cu loviturile lui Halep. N-ai cum să-i bănuieşti de iubiri ascunse pe britanici. Miki joacă perfect ultimul punct, Halep trimite afară şi avem decisiv! Vika (viitorul adversar din turul 3) ce-o face, s-o uita la meci? Sau îi dă să pape lu’ ăla micu’? 🙂

Când britanicii devin simpatici: “Come on, Mikeila!”

Halep iese prima pe teren. Serveşte, face 1-0 şi pare decisă. Să vedem dacă mâinile şi picioarele o ajută până la final. Îşi loveşte scurt coapsa, semn că se îndeamnă să dea drumul la picioare. Miki trimite afară, la 15-15, pe propriul serviciu, şi refulează. Un strigăt prelung acoperă aplauzele pentru Simona. Urmat de o dublă greşeală. Soarele a ieşit iar. Pare-se că numai pe traseul Simonei. Dar Miki se ţine tare, ridică nivelul la maximum şi salvează o minge de break. E clar, rally-urie lungi n-o avantajează meciul ăsta pe Simona. Avea dreptate Navratilova. “Pe iarbă trebuie să ataci!” Şi Simo atacă, chiar şi de pe fundul terenului. Un winner şi o scurtă în fileu a Mihaelei duc scorul la 2-0 în decisiv! Here we go again! Din peluză, britanii dornici de un meci cât mai lung, devin deodată fani Miki: “Come on, Mikeila! Come ooon…” Simpaticilor! ?

Simona serveşte pentru 3-0. Îşi reglează tirul şi, cu toată opunerea lui Buzărnescu, ce nu joacă deloc rău, se face 3-0. Simo strânge pumnii, îl fixează pe „Mr T”, care, pentru prima oară în acest meci, ridică mâinile: „În sfââârşit!”, pare să spună Ţiriac. Iar Azarenka, ce nu-i dădea mâncare lui Leo – ăla micu’ – ci tocmai încheia o zi uluitoare, cu 21 de gameuri consecutiv câştigate în două meciuri, se vede în zare, într-un super meci pe Central sau terenul OZN numărul 1, cu calificarea pentru optimi pe masă!

Si la 3-0 in decisiv pentru Simona Halep, Mihaela Buzarnescu nu a cedat
Si la 3-0 in decisiv pentru Simona Halep, Mihaela Buzarnescu nu a cedat

„Vreau să mă bucur de fiecare meci. Să mă bucur de tenis. Acum pot şi eu să joc, mă simt bine fizic, pot servi, pot returna”, spunea Mihaela Buzărnescu pentru FANATIK după calificarea în turul 2. Ei, la 0-3 în decisiv, eram obişnuiţi să o auzim pe Miki vociferând, certând pe toată lumea, de la ea până la antrenor şi arbitru. Acum, s-a aşezat cuminte pe linia de fund şi a servit impecabil. Chiar şi după ce a ratat o minge simplă la fileu, Mihaela a zâmbit larg. Bravo, Miki! Bucură-te de tenis! Şi ce tenis!!! E 15-30 pe serviciul Simonei şi Buzărnescu încheie un rally cu un retur pe tuşă! „Daaaaa!!!” ţipă Mihaela! Şi.. se face 3-2! “Ce spuneaţi că face Vika?” pare să ne dojenească Miki!

Sfatul decisiv al lui Ion Ţiriac pentru Simona Halep: “Rupe loviturile!”

Să vedem cum reacţionează Simona! „Rupe loviturile”, strigă scurt Ţiriac! Simona e focusată la maximum. Caută soluţii, dar chiar pare în dificultate. Şi vine o scurtă! Cum i-a zis „Mr T”. T de la teacher! E 30 egal şi gameul ăsta e al dracului de important! Eu n-am timp să mă gândesc cu cine să ţin! Voi, acasă? Haide, SimoMiki! Altceva tastatura nu vrea să scrie! Iar Simona face break iar! E 4-2, dar mai poţi spune că e break decisiv? Azi, Miki e ca nemţii, nu eşti sigur c-o baţi decât când o vezi la vestiare!

Simo inventează un as, primul din meci! Maicăăă, în ce moment! La 4-2 în decisiv! Şi se face 5-2. Publicul se aprinde. Unii cu Simona, alţii cu Mihaela. Noi, cu amândouă! 15-0. Retur Simona, arbitrul striga OUT. Miha se opreşte! Simo cere challenge, mingea e IN, arbitra dă punctul Simonei, iar Miki răbufneşte: “De ce nu se rejoacă? Eu m-am oprit când s-a strigat OUT!”

Publicul huiduie arbitra de scaun şi scandează sacadat: “REPLAY!” “REPLAY!” Uitaţi-vă pe TVR2, măi, băieţi, dacă vreţi Replay! 🙂 – pare să le spună femeia care împarte dreptatea. E punct Simona: 0-30 şi finalul e aproape.

Simona Halep şi zâmbetul larg de final! A câştigat un meci mare!

După nici un minut, cele două românce se îmbrăţişează la centrul terenului. Bravo, fetelor! Aţi făcut un meci pe cinste! Iar zâmbetul larg, de copil fericit, care parcă a luat 10 la evaluare, afişat de Simona la final, stă mărturie!

Capul sus, Miki! Nu ai pierdut. Astăzi a învins România!

Ion Tiriac a parasit multumit arena la finalul meciului Simona Halep - Mihaela Buzarnescu
Ion Tiriac a parasit multumit arena la finalul meciului Simona Halep – Mihaela Buzarnescu
  • 1 oră şi 51 de minute a durat meciul Simona Halep – Mihaela Buzărnescu
  • 2,17 km au alergat fiecare dintre Simo şi Miki ,în meciul direct 
  • 86-76 în favoarea Simonei a fost raportul total al punctelor câştigate
  • 25-12 pentru Mihaela e raportul loviturilor câştigătoare
Simona Halep si zambetul larg de dupa joc! A castigat un meci pe cinste!
Simona Halep si zambetul larg de dupa joc! A castigat un meci pe cinste!

“Mare păcat că a trebuit să jucăm aşa devreme, în turul 2. Mi-aş fi dorit să fie mai încolo, de la optimi în sus” – Mihaela Buzărnescu

“Miki a jucat extraordinar azi. Publicul a fost fair-play, ne-a susţinut pe amândouă” – Simona Halep