News

Haiti are un președinte interimar după asasinarea lui Jovenel Moise. Cine a fost numit în funcție

Statul Haiti are un președinte interimar după asasinarea lui Jovenel Moise.
10.07.2021 | 19:00
Haiti are un presedinte interimar dupa asasinarea lui Jovenel Moise Cine a fost numit in functie
ADVERTISEMENT

Jovenel Moise, șeful statului Haiti, alături de soția sa, au fost victimele unui atac, în noaptea de marți spre miercuri. Președintele a fost asasinat, în timp ce prima doamnă a supraviețuit, dar este într-o stare foarte gravă.

Jovenel Moise, președintele asasinat din Haiti, are un succesor. Cine a fost numit șef de stat interimar

La nicio săptămână de la tragedie, Senatul de la Port-au-Prince l-a ales pe liderul său, Joseph Lambert, ca succesor interimar al președintelui asasinat.

ADVERTISEMENT

”Îmi exprim umila gratitudine pentru instituţiile politice care mă sprijină”, a scris Lambert pe Twitter vineri seară, potrivit DailySabah.

Noul președinte interimar a spus că îşi doreşte să deschidă calea pentru o tranziţie democratică a puterii, în condițiile în care alegerile prezidenţiale şi legislative sunt programate pentru septembrie.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Senatul, camera superioară a Parlamentului din Haiti, nu a mai avut cvorum din ianuarie 2020.

Astfel, nu a fost clar dacă Lambert va putea să preia funcţia de preşedinte interimar. Din cauză că alegerile generale programate pentru octombrie 2019 au fost anulate, parţial în urma unor proteste violente împotriva lui Moise, numai mandatele a 10 din 30 de senatori nu au expirat.

ADVERTISEMENT

SUA s-a oferit să sprijine conducerea statului din Haiti

Oficialii din Haiti au solicitat ajutor armat din partea SUA, vineri, pentru a proteja obiectivele strategice, notează presa de peste ocean.

La scurt timp după apariția acestei informații, reprezentanții FBI și ai departamentului de securitate internă au precizat că sprijinul din SUA va ajunge ”cât mai repede posibil” în Haiti.

ADVERTISEMENT

În contextul haosului politic generat după asasinarea președintelui, autoritățile din Haiti au cerut SUA trimiterea a câteva sute de militari. Pentagonul a recunoscut cererea venită de la Port-au-Prince.

”Guvernul haitian a solicitat asistență de securitate și o anchetă în această situație. Rămânem în contact regulat cu oficialii haitieni pentru a discuta despre modul în care Statele Unite pot ajuta”, a declarat Pentagonul într-un comunicat.

Fostul președinte, Jovenel Moise, a fost atacat şi împuşcat mortal la reşedinţa sa miercuri noapte. Soţia sa Martine a fost grav rănită. Ea este internată în SUA.

Conform poliţiei din Haiti, 28 de mercernari străini au comis asasinatul: 28 de columbieni şi doi americani de origine haitiană. Până acum, 20 de suspecți au fost arestaţi şi trei au fost ucişi.

ADVERTISEMENT
Tags: