News

Hala Obor ar putea fi închisă timp de un an. Mizerie de nedescris, găsită la un control ANPC

Hala Obor din București ar putea fi închisă timp de 12 luni, după ce comisarii ANPC au găsit mizerie, cabluri electrice neprotejate, gresie spartă și multe alte nereguli.
22.07.2022 | 15:22
Hala Obor ar putea fi inchisa timp de un an Mizerie de nedescris gasita la un control ANPC
Probleme mari la Hala Obor. Foto: ANPC
ADVERTISEMENT

Conform unui comunicat de presă al Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, neregulile găsite la Hala Obor pot duce la închiderea acesteia pentru o perioadă de minimum un an de zile.

Hala Obor poate fi închisă timp de un an

Cu toate aceste ocazii, atât societatea care administrează Hala, SC CI-CO SA, cât şi operatoriieconomici care comercializează, în mod special, produse alimentare, în complex, au fost amendaţi şi au primit măsuri complementare de reparare a spaţiului şi de remediere a stării de curăţenie şi a echipamentelor folosite, care nu au fost duse la îndeplinire sau realizate parţial”, au explicat reprezentanții ANPC.

ADVERTISEMENT

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, cere renovarea de urgență a halei. Aceasta arată și operează ca în anii ’70, avertizează Constantinescu.

”Hala Obor trebuie să iasă la pensie. Personal am participat la acţiunea de control din 2019, ocazie cu care administratorii acestui spatiu ne-au promis că vor proceda la renovarea lui completă. Au mai urmat acţiuni similare şi singurul lucru substanţial obţinut au fost tot promisiunile.

ADVERTISEMENT

Înţelegem perfect că această hală reprezenta o sursă de produse pentru persoanele în etate, din zona respective, datorită preţurilor mici. Dar, în situaţia de faţă, ieftin se dovedeşte a fi un pericol pentru sănătatea consumatorilor. Lipsa flagrantă de curăţenie şi siguranţă trebuie oprită aici. Modul de desfăşurare a activităţilor comerciale este desprins din anii ’70. Indiferent cât se vor supăra de tare unii consumatori pe acţiunea noastră am făcut-o şi pentru siguranţa acestora. Sunt convins că acest mesaj ferm va fi un imbold pentru renovarea halei şi întoarcerea ei pe piaţă într-un mod corespunzător”, a declarat Horia Constantinescu conform News.ro.

Printre cele mai mari probleme găsite de comisari se numără:

  • existenţa, în continuare, a unor pavimente cu denivelări sau spărturi
  • tranzitarea unor fire electrice în zone circulabile
  • existenţa, în continuare, a unor margini ale zonelor placate cu gresie (în hala de peşte) sparte, ciobite sau lipsă
  • prezenţa, la nivelul gurilor de scurgere a apei în reţeaua de canalizare, a unor protecţii metalice desprinse parţial si care pot produce leziuni consumatorilor
ADVERTISEMENT

Totodată, comisarii ANPC au găsit un acoperiș ruginit în hala unde se vinde pește, precum și gunoaie și mizerie de nedescris.

”ANPC a mai găsit ambalaje aflate în afara spaţiilor special destinate depozitării deşeurilor (cutii carton; pet-uri; moloz rezultat în urma lucrărilor de reparare a unor zone din pavimentul halei), iar în acest spaţiu era un miros respingător provenit de la zona de depozitare.

ADVERTISEMENT

Alte deficiente au fost zone de tencuială desprinse, pe pereţii exteriori ai intrării în hala de peşte, condiţii insalubre în subsolul halei, cu exfolieri ale tavanelor şi pereţilor, mucegai, miros dezagreabil, depozitarea unor cantităţi importante de moloz şi ambalaje provenite de la diverse produse”, se mai arată în comunicat.

Nu doar Hala Obor a fost penalizată ci și cei 27 de operatori economici din Hală. De la mizerie, mucegai la păstrarea alimentelor în condiții groaznice, toate au fost depistate de ANPC.

Pe o caniculă extremă, comisarii ANPC au constatat și utilizarea unor lăzi frigorifice nefuncţionale cu prezenţă de rugină; utilizarea unor vitrine frigorifice pentru produse congelate, deteriorate, cu aglomerări de gheaţă; comercializarea unor produse congelate fără etichete cu elemente de identificare-caracterizare”.

Etichetele incomplete de pe unele alimente le-au adus vânzătorilor amenzi de 171.000 de lei, 14 dintre acești operatori economici alegându-se cu activitatea închisă temporar.

În cele din urmă, inspectorii ANPC au propus închiderea Halei Obor pe o durată de la 6 luni la 12 luni, cu obligativitatea ca aceasta să fie renovată și să fie demnă de comerțul anului 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: