Cu cine se luptă Halep pentru titlu? Analiza favoritelor pe tabloul feminin

Simona Halep este cotată drept principal cap de serie la primul turneu de Grand Slam al anului, Openul Australian de la Melbourne. Are însă de înfruntat o concurenţă acerbă din partea altor jucătoare ce emit pretenţii la titlu.
11.01.2018 | 11:20
Cu cine se lupta Halep pentru titlu Analiza favoritelor pe tabloul feminin

Înaintea începerii Australian Open 2018, Simona Halep are toate argumentele să spere la obţinerea primului titlu de Grand Slam din carieră.  Forma bună din acest moment, poziţia de lider mondial şi absenţa unor jucătoare cu mare experienţă, precum Serena Williams sau Victoria Azarenka, fac din Halep poate principala favorită, atât prin prisma clasamentului cât şi prin prisma a ceea ce arată pe teren. Simte bine mingea, pare să fi reglat ezitările la serviciu şi are un statut onorant de confirmat.

Totuşi, momentele mai puţin bune avute de-a lungul carierei la Melbourne pun sub semnul întrebării şansele reale avute de Halep pentru a merge până la capăt la Australian Open. Problemele de adaptare avute de-a lungul timpului de români la Melbourne sunt o realitate, Simona pierzând de asemenea în primul tur la ultimele două ediţii. Shuai Zhang în 2016 şi Shelby Rogers în 2017 aruncau norii îndoielii asupra startului de sezon avut de Simona Halep. Care sunt însă ameninţările reale pentru sportiva din Constanţa înaintea primei ediţii de Grand Slam ce oferă un cap de serie 1 din România pe tabloul feminin?

Simona Halep şi adversarele. Cine va avea întâietate?

După ce Serena Williams a anunţat că nu va veni la Melbourne pentru a-şi apăra titlul, Garbine Muguruza părea a fi într-o postură favorabilă pentru Openul Australian. Cu 2 titluri de Grand Slam în carieră, Roland Garros 2016 şi Wimbledon 2017, Muguruza ştie să joace la nivel înalt în competiţiile importante şi a acumulat deja destulă experienţă în vârful ierarhiei. Problemele fizice par însă să o împiedice să vină la Melbourne drept una dintre marile favorite, dar niciodată nu se ştie ce se poate întâmpla cu o jucătoare de acest nivel. În cadrul turneului de la Sydney, Muguruza a abandonat înaintea sfertului de finală cu Daria Gavrilova, acuzând dureri la picior, după ce reuşise să o învingă pe Kiki Bertens. VEZI VIDEO

Caroline Wozniacki, performera finalului de 2017, pare de asemena într-o postură favorabilă pentru a nărui visul Simonei. Aceasta a reuşit să ajungă în finală în săptămâna precedentă, la Auckland, pierzând acolo în faţa Juliei Goerges. Totuşi, la fel ca şi în cazul Simonei, nici jucătoarea din Danemarca nu a reuşit să triumfe vreodată la un Grand Slam, pierzând două finale la US Open. De multe ori vulnerabilă în primele tururi, Caroline va încerca să prelungească forma din finalul lui 2017 şi la Melbourne, dar având în vedere istoricul ei la primul turneu de Grand Slam al anului (o singură semifinală, în 2011), nu cred că şansa îi va surâde danezei nici în acest an.

Karolina Pliskova şi Elina Svitolina sunt de asemenea jucătoare cu şanse de a obţine la Melbourne prima coroană de Grand Slam din carieră. Cehoaica, posesoare a probabil celui mai bun servicu din acest moment în WTA a fost învinsă de Halep în finala turneului demonstrativ de la Hua Hin, iar la Brisbane se oprea în semifinale, acolo unde ceda chiar în faţa Elinei Svitolina. Pliskova impresionează prin tăria mentală, iar în condiţiile în care gestionează foarte bine temperaturile ridicate, clima de la Melbourne o poate avantaja serios. De cealaltă parte, Svitolina a reuşit să se impună la Brisbane, graţie unui joc foarte bun, are toate atuurile pentru a conta în lupta la titlu, dar deocamdată nu se ridică la cel mai înalt nivel în turneele mari. Poate fi Melbourne rampa ei de lansare? Rămâne de văzut.

Deşi acestea sunt marile favorite, Australian Open poate propune şi alte câteva nume interesante. Le-aş nominaliza, cu şanse chiar la titlu, pe Angelique Kerber (ce pare să recapete forma din 2016), Johanna Konta (foarte solidă în Australia), Julia Goerges (vine după 3 turnee consecutiv câştigate!) sau Petra Kvitova (probabil jucătoarea ce poate atinge cel mai înalt nivel în tenisul feminin actual). Cu şanse la accederea în faze finale par a fi de asemenea Coco Vandeweghe (semifinalistă în sezonul precedent), Venus Williams (foarte greu de învins la Grand Slam), Maria Sharapova (o legendă a tenisului fie că unii acceptă asta şi alţii nu), Agnieszka Radwanska (mai puternică decât în 2017) sau Ashleigh Barty (din ce în ce mai puternică, greu de învins pe teren propriu).

Sigur, făcând o analiză generală, probabil că prima şansă se împarte în acest moment între Svitolina şi Halep, dar ca de fiecare dată la ultimele turnee de Grand Slam este vorba despre o pleiadă de favorite şi va fi greu de determinat dacă se vor respecta calculele hârtiei sau va apărea o nouă Jelena Ostapenko sau Sloane Stephens. 

 

Tags: